Stručnjak upozorava na popularno ljetno piće: Pripazite, nije baš sasvim bezopasno

Unsplash

Popularno ljetno piće Aperol Spritz može izazvati zdravstvene probleme. Na to upozorava dr. Volker Manz, poznati njemački stručnjak za nutricionističke znanosti.

Dr. Manz je za njemački RTL kazao kako “toksični trio” šećera, alkohola i umjetnih dodataka u piću zajedno opterećuju ljudsko tijelo, prenosi Fenix-magazin.

U fokusu kritika prvenstveno su bojila E110 (žuto narančasta S) i E124 (crvena A), o čijim se zdravstvenim rizicima žustro raspravlja u raznim publikacijama i znanstvenim raspravama. Ta bi bojila, prema upozorenjima, mogla biti uzrok alergijskih reakcija, a u najgorem slučaju čak i kancerogena.

“Iako još nema definitivnog istraživanja koje izravno povezuje Aperol Spritz s rakom, dokazi iz studija na životinjama i kemijskih analiza dovoljno su ozbiljni da zahtijevaju oprez. Ne smijete zanemariti moguće opasnosti, pogotovo ako ga redovito konzumirate”, kaže dr. Manz.

Savjeti za zdraviju alternativu

Za one koji žele igrati na sigurno, a da se ne moraju odreći večernjeg pića, postoje dobre vijesti. Postoje brojne alternative i mjere koje vaše omiljeno piće mogu učiniti zdravijim:

– Smanjenje količine Aperola tako da u piće dodate više vode ili sokova

– Svjesna i umjerena konzumacija

– Pažljivo promatranje vlastitih fizičkih reakcija na određene dodatke

– Eksperimentiranje s recepturama pića koja koriste prirodne sastojke
Ne podcjenjujte faktor stresa

Dr. Manz naglašava da je konzumacija Aperol Spritza kontraindicirana, osobito u stresnim situacijama.

“Kombinacija šećera, alkohola i aditiva može povećati fizički i psihički stres u takvim fazama. Umjesto toga, preporučuje se opuštanje potražiti kroz tjelovježbu, dovoljno sna i uravnoteženu prehranu kako tijelo ne bi dodatno opterećivali kemijskim dodacima”, savjetuje dr. Volker Manz, prenosi Fenix-magazin.

Share This Article