Drama u Sloveniji, policija upala u urede medijske kuće naklonjene desnici

Screenshot twitter

Slovenska policija izvršila je pretres medijske kuće Nova24, inače naklonjene desnici, samo nekoliko dana uoči izbora za Europski parlament 9. lipnja, javlja Brussels Signal.

Policajci su navodno upali u urede medijske kuće, ali i njezinog direktora Borisa Tomašića. Oduzeli su mu računalo i telefon.

Milan Zver, eurozastupnik iz najveće oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke (SD), komentirao je da racija provedena 29. svibnja predstavlja ‘teško kršenje neovisnosti medija i političku zlouporabu policije‘.

Zver smatra da je riječ o pokušaju aktualnog slovenskog premijera Roberta Goloba da prekroji politički krajolik u ime ‘depolitizacije, koji je zapravo potpuna politizacija‘.

Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, smatra da je akcija označila ‘izravan i ozbiljan napad na neovisnost medija”.

Janez Janša, bivši premijer i čelnik Slovenske demokratske stranke, smatra da je Nova24 jedini značajan medij naklonjen oporbi.

Policijska racija uslijedila je nakon što je Golob osnovao saborsko istražno povjerenstvo koje će ispitati navode o nezakonitom financiranju političkih stranaka.

– Isključivi je cilj racije zastrašivanje oporbenih medija u Sloveniji, ustvrdio je Zver.

Policija je također pretražila urede državne telekomunikacijske tvrtke Telekom Slovenije, ali i kuće 11 bivših njezine uprave.

Nova24TV je desničarski medijski konglomerat koji upravlja istoimenim informativnim televizijskim kanalom i internetskim portalom vijesti. Osnovali su ga članovi i simpatizeri Slovenske demokratske stranke, piše Jutarnji list.

Share This Article