Ovih šest biljaka ni u ludilu ne sadite uz rajčice, evo zašto

Foto: Unsplash

Rajčica je biljka koja puno drži do susjedstva. Osim što se voli saditi u obilno pognojenu zemlju, rajčica će uživati ​​samo pored određenih biljaka – susjeda.

Donosimo vam popis od šest biljaka koje ne smijete saditi uz rajčice:

1) Kupus
Kupus i sve kupusnjače (cvjetača, brokula, prokulice i sl.) ne smiju se saditi uz rajčice. Zašto? Jer one su, kao i rajčice, veliki potrošači vitamina i minerala iz tla, pa ako ih posadite blizu jedne uz druge, uzimat će snagu od susjeda i niti jedna biljka neće uspjeti i rasti.

2) Kukuruz
Još jedan loš susjed za rajčice je kukuruz, ali iz drugog razloga. Naime, posadite li kukuruz u blizini rajčice, moguće je da ćete svojoj rajčici priskrbiti nametnika – kukuruznu glistu ili crv rajčice koji će probušiti plod i od uroda nećete imati ništa, prenosi krstarica.com.

3) Komorač
Komorač je jednostavno loš susjed i tu pomoći nema. Stoga vrtlari predlažu da se komorač posadi zasebno u lonac jer jednostavno ne godi nijednoj biljci, pa tako ni rajčici.

Smatra se da komorač oslobađa kemikaliju koja usporava rast drugih biljaka u njegovoj blizini.

4) Patlidžan
Iako se dobro slažu na tanjuru, patlidžan posadite odvojeno od rajčice. Ove dvije biljke zajedno prenose bolesti koje je vrlo teško izliječiti. Stoga, ne pitajte ništa – samo ih odvojite u vrtu.

5) Krumpir
Ista priča kao patlidžan i rajčica – krumpir će dobiti iste bolesti kao i rajčica pa ih sadite odvojeno. Krumpir može oštetiti korijenje rajčice koje zahtijeva širinu i dubinu.

6) Orah
Orah oslobađa kemikalije koje utječu na rast drugih biljaka. Jeste li primijetili da ispod oraha ni korov ne raste? Stoga se u blizini oraha ne sadi povrće i voće, piše N1.

Share This Article