Istra proglašena najboljom regijom za maslinova ulja na svijetu: Prvi put najbolja među najboljima je – žena!

Screenshot

Osmi put Istra je proglašena najboljom regijom za maslinova ulja na svijetu. Tako stoji u svjetskom vodiču za maslinova ulja “Flos olei”. Ono što je posebno zanimljivo, prvi put najbolja među najboljima je – žena!

Sto od sto bodova, najviše što se može dobiti. Toliko je osvojila za svoje ulje i popela se na najviše postolje, piše HRT.

– Imala sam jedan cilj, raditi najbolje, ono malo što znam raditi radim najbolje tako. Nisam neki fizičar, nisam neki astronom, nisam matematičar, bila sam medicinska sestra nekad, a danas sam maslinar, pokušala sam biti najbolja, naglasila je Aleksandra Vekić, nagrađena maslinarka.

I u tome je uspjela. Od 27 tisuća stabala proizvede 30 tisuća litara tekućeg zlata. Ostavština je to njezina oca, koju nastavlja obasjana zlatnim sjajem, i među 9 je najboljih na svijetu, i to kao jedina žena.

– Važno je imati svake godine visoku kvalitetu, široku lepezu proizvoda, dakle više tipologija, i, naravno, visoke bodove, a ovaj brend to svakako ima, rekao je Marco Oreggia, gastronomski novinar i urednik vodiča.

Samo jedan bod manje osvojilo je ulje obitelji Ipša. Bez truda cijele obitelji nema uspjeha. Visoke bodove treba opravdati.

– Kad se penješ, moraš se i zadržati. To je sad još jedan veliki zadatak, imamo još veći zadatak nego lani, rekao je Klaudio Ipša, nagrađeni maslinar.

Od ukupno 90 hrvatskih maslinara u vodiču, 30 iz Istre nosi više od 90 bodova, što je velik uspjeh i mamac za turiste. Tijekom cijele godine čak trećina ovamo dolazi upravo zbog vrhunske hrane i pića, a zimi je to i najvažniji razlog.

– Istra što se tiče ekstradjevičanskog ulja ima najbolje na svijetu. Iako je Toskana bila dugo naš uzor, po pitanju tartufa isto tako Istra ima odličan koncept razvoja tartufarskog turizma, tako da smo među top 5 destinacija u Europi, rekao je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre.

U kojoj mogu uživati i najzahtjevniji sladokusci, piše HRT.

Share This Article