Objavljene nove ratne karte: Evo gdje se očekuje ruski prodor

Foto: ISW

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je nove ratne karte, a u analizi se osvrnuo na to gdje ruske snage trenutno ostvaruju određeni uspjeh, navodeći da se mogući ruski prodor očekuje sjeverozapadno od Avdiijke.

ISW navodi da se ruske snage stabiliziraju na području sjeverozapadno od Avdijike te da bi mogle ostvariti daljnja taktička postignuća koja bi mogla uzrokovati povlačenje ukrajinskih snaga s drugih taktičkih položaja duž crte bojišnice zapadno od Avdijike na crtu koja se može obraniti.

Geolocirane snimke objavljene 25. travnja pokazuju da su ruske snage napredovale u središnje Solovjove iz Novobahmutivke, nakon što su vjerojatno zauzeli cijelu Novobahmutivku u noći s 24. na 25. travnja. Ruski izvori tvrde da je iste noći zauzeto i Solovjovo te da su ruske snage napredovale do dva kilometra u dubinu u istočnom Novokaljnoveu.

Čini se da su se ruske snage u većoj mjeri angažirale sjeverozapadno od Avdijike i da pokušavaju produbiti prodor u tom području nakon značajnog napredovanja u Očeretjneu.

Marginalna osvajanja ruskih snaga

Ova nedavna ruska osvajanja sjeverozapadno od Avdijike bila su relativno brza, ali još uvijek relativno marginalna, navodi ISW i dodaje da Rusi nastavljaju s ofenzivnim operacijama duž cijele linije bojišnice zapadno od Avdijike, no da su dosad postigli samo marginalne uspjehe zapadno i jugozapadno od Avdijike.

Iako ova spomenuta napredovanja daju stabilniju poziciju ruskim snagama, ISW ističe da su još uvijek ranjive na ukrajinske protunapade ako ukrajinske snage stabiliziraju taktičku situaciju u tom području.

Ukrajinsko zapovjedništvo moglo bi odlučiti povući ukrajinske snage dalje na zapad ako bude smatralo da su ruski taktički dobici u tom području previše prijeteći trenutnim ukrajinskim položajima. Ukrajinske snage su se povukle iz Avdijike na relativno loše pripremljene obrambene položaje neposredno zapadno od Avdijike nakon ruskog zauzimanja Avdijikeu veljači i nastavile usporavati ukrajinsko napredovanje.

ISW navodi da bi zapadnije pozicije možda bile bolje za ukrajinske snage, pri čemu bi ruske snage istovremeno morale održavati relativno visok tempo ofenzivnih operacija kako bi te kasnije ukrajinske obrambene položaje stavile pod pritisak.

Ruske snage će vjerojatno morati popuniti i ojačati napadačke jedinice sjeverozapadno od Avdijike i vjerojatno neće moći održati tempo ofenzivnih operacija potrebnih za brzo napredovanje zapadno od linije Berdiči-Semenivka-Umanske.

Ruske snage će vjerojatno nastaviti ostvarivati ​​taktičke uspjehe sjeverozapadno od Avdijike, ali se ti dobici vjerojatno neće razviti u operativno značajan prodor, a kamoli uzrokovati slom ukrajinske obrane zapadno od Avdijike.

Ruske ofenzivne operacije zapadno od Avdijivke imaju za cilj iskoristiti prilike za taktičke dobitke, dok ruska ofenzivna operacija zauzimanja Časiv Jara nudi ruskim snagama najneposrednije izglede za operativno značajan napredak, navodi ISW, prenosi n1.

Share This Article