Selak Raspudić objasnila uzroke razlaza s Mostom

Screenshot: N1

Paralelno s pregovorima za sastavljanje Vlade, došlo je do raskola u Mostu. Marija Selak Raspudić na press konferenciji za medije izjasnila se o razlogu odstupanja iz stranke te rekla da su se zbog javnog ograđivanja Marina Miletića od nje, ona i Nino Raspudić odlučili da ne mogu biti na listi Mosta za Europski parlament.

Marija Selak Raspudić rekla je da je zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.

“Do našeg razilaženja nije došlo zbog liste za Europski parlament, predmet rasprave među nama bile su nesuglasice oko kampanje i onoga što je njoj prethodilo. Nesuglasice nismo uspjeli razriješiti. Liste za europske izbore samo su bile povod za ovo obraćanje i rasvjetljavanje situacija. Bilo mi je ponuđeno da budem na listi za Europski parlament, kolega Marin Miletić također je izrazio želju da bude na listi za Europski parlament. S obzirom na činjenicu da se kolega Miletić od mene javno ogradio, smatrala sam da nije primjereno da nosim zajedničku listu”, rekla je.

“Stavljam integritet i principe ispred bilo kojih fotelja”

“I dalje stavljam integritet i principe ispred bilo kojih fotelja i to nije pitanje rečenica koje ću govoriti nego konkretnih postupaka i ja sam odustala od nošenja liste za Europski parlament i izglednog mandata. Nemam problem da imamo različita stajališta po nekim pitanja, smatram da smo se u puno više pitanja slagali nego što smo se razilazili. U trenutku kada se jedni od drugih počnemo ograđivati ne vidim način da budemo vjerodostojni, smatram da ne bi bilo vjerodostojno da okrenem glavu na drugu stranu. Nosim zajedničku listu koja nije konzistentna, a sve samo da se dokopam mandata i smatram da je poštenije da sam odustala od liste i da ostajem djelovati u Hrvatskom saboru”, dodala je.

“Nije vrijeme za baciti sidro i bježati na neke bolje funkcije”

Selak Raspudić rekla je ako dođe do sklapanja koalicije s HDZ-om da će ta koalicija biti trgovačka.

“U razgovoru s Ninom Raspudićem zaključili smo da nije vrijeme za baciti sidro i bježati na neke bolje funkcije nego ostati ovdje i boriti se za bolju Hrvatsku, nema prodaje i nema predaje. Nino Raspudić nije trebao biti na listi za EP, unatoč uvjeravanjima čelnih ljudi Mosta on je to odbio jer nije htio varati birače i oboje smo smatrali da to nije primjereno”, pojasnila je.

Selak Raspudić poželjela je svu sreću Mostu na izborima za Europski parlament i rekla da ovu temu neće razvlačiti i prepucavati se putem medija. Dodala je da u ovom trenutku ona i Nino Raspudić nastoje djelovati kao neovisni zastupnici.

Odgovorila je na pitanje je li ju razočaralo to što je Most stao na stranu Marina Miletića: “Nije me razočaralo, Most ima svoja tijela, svoje odluke i svoje prioritete i ima pravo donositi svoje izbore. U takvoj konstelaciji ne bih bila vjerodostojna da sam bila na toj listi.”

“Nisam htjela naškoditi Miletiću tijekom kampanje”

Dodala je da je razilaženje rezultat činjenice da se Marin Miletić ogradio od nje: “Svima je jasno da ne bi bilo vjerodostojno da smo na toj listi. Nisam kritički postupila prema njemu jer mu nisam htjela naškoditi tijekom same kampanje, on ima pravo na takav stav i ograđivanje od mene”, objasnila je.

Kazala je da nije pitanje razilaženja u vrijednosti nego koliko su jedni druge spremni uvažavati te dodala da će se Nino Raspudić sam obratiti medijima po tom pitanju.

Ponovno je naglasila da se s Mostom nisu razišli zbog liste za Europski parlament.

“Do razlaza je došlo zbog različitih razloga gdje nismo mogli pronaći zajednička rješenja, zbog poštovanja kolega neću o njima govoriti javno”, objasnila je.

“Ja tu pukotinu nisam kreirala, da nisu izašle sve informacije ovo ne bi ni bio predmet rasprave”, dodala je.

“Onima kojima je prioritet Bruxelles i koji su sve činili za fotelju se nalaze na toj listi”
Selak Raspudić odgovorila je na pitanje je li došlo do ucjene i potvrdila da nije: “Neću raditi protiv kolega iz Mosta niti ću govoriti protiv njih, ako budemo trebali surađivati, surađivat ćemo”, rekla je.

“Onima kojima je prioritet Bruxelles i koji su sve činili za fotelju se nalaze na toj listi ili iz nekog drugog razloga, oni koji se ne nalaze na toj listi nisu im prioritet fotelje”, dodala je.

Selak Raspudić je istaknula da ne razmišlja o ulasku ni u jednu drugu stranku: “Prioritet nam je da se budućnost zemlje razvija na najbolji mogući način, nećemo kritizirati ni jednu drugu stranku dok postoji mogućnost koaliranja oporbe, to bi samo išlo na ruku HDZ-u”.

“Ne vidim se u SDP-u”, odgovorila je Selak Raspudić.

Kazala je da je i od početka bilo planirano da Marin Miletić bude na listi te ponovila da razilaženje nema veze s listom za Europski parlament: “Lista za Bruxelles je došla na dnevni red tek u zadnjih nekoliko dana i onda smo počeli raspravljati.”

“Nitko nije mislio da ćemo se razići”

Selak Raspudić naglasila je da se to nije moglo prije učiniti jer se to dogodilo pred kraj kampanje i da se pita Marina Miletića zašto je tako postupio.

Objasnila je da je konferenciju za medije sazvala danas u konzultacijama s Mostom i da stranka može u miru predati liste za Europski parlament.

“Nitko nije mislio da ćemo se razići, mislili smo da ćemo neke stvari moći prevladati i nakon izbora smo sjeli i razgovarali, ali nismo uspjeli prevladati razlike”, objasnila je.

Dodala je da nitko u stranci nije sretan zbog ovog ishoda: “Svi smo o svemu razgovarali otvoreno i iskreno, ali nismo uspjeli pronaći zajednički jezik”, rekla je Selak Raspudić.

“Nije u pitanju Marin Miletić i ne bih voljela da se priča svede na Marina Miletića”, dodala je.

Selak Raspudić je rekla da život treba štiti, ali da se ne slaže s time da pobačaj treba biti unesen u Ustav i da zabrana treba biti zakonsko rješenje, piše N1.

Share This Article