Decentralizacija: Pernati stanovnici Kokingrada žive čak i u dvorcu, imaju ministarstva, izbore…

Već nekoliko godina u baranjskom etnoselu Karanac postoji pravi grad – Kokingrad. Njegovi pernati stanovnici žive čak i u dvorcu, imaju infrastrukturu i ustanove, a pripremaju se i za svoje kokingradske izbore. Postali su prava turistička atrakcija, posebno sada oko Uskrsa.
U pernatom kokingradskom sokaku vlada pravo kozmopolitsko ozračje. Među stotinjak stanovnika atraktivne pasmine iz svih krajeva svijeta.

– Mi se trudimo da nabavimo takvu perad koja lijepo izgleda, koja je neobična, ali i koja daje svoj doprinos u jajima. Tako imamo jaja plave boje, zelene boje, smeđe boje, roskaste boje, kaže domaćica seljačkog domaćinstva Gordana Musa Balaš.

Stanovnici Kokingrada nisu isključivo kokoši, svoje su mjesto u njemu pronašli i fazani, patke, golubovi i grlice. Ne smeta im ni medijska pozornost.

Kokingrad je sve samo ne običan kokošinjac. Osim u Kokotelu, neke od otmjenih pernatih ljepotica žive u zamku. Uljepšati se mogu u Kokošanelu, okrijepiti u Koko-baru. Imaju i trg.

– Imamo i dvorac, i crkvicu, veće nastambe, manje nastambe, kaže domaćin Sreto Balaš, piše HRT.

A imaju i prava pernata ministarstva – poput Ministarstva kokošjih poslova.

– Pa kako koje ministarstvo, ima malo strožih, ima blažih, sve ovisi od karaktera, kaže Sreto Balaš.

U ovom neobičnom kokošinjcu svi stanovnici imaju pravo glasa, pa se tako i u Kokingradu pripremaju za svoje izbore.

– Već polako izlazi na vidjelo tko bi sve mogao biti kandidat i tko bi sve mogao dominirati u Kokingradu, kaže domaćica Gordana.

Sve što Gordana osmisli kao novost u Kokingradu, Sreto, inače akademski slikar i kreativac, svojim spretnim rukama izgradi. I ne namjeravaju stati, Kokingrad žele proširiti u pravi velegrad na obližnjem zemljištu. Kod njih su kokoši kućni ljubimci, pa su i zbog toga svojevrsna atrakcija, piše HRT.

Share This Article