Jednu stvar nikada ne biste trebali naručivati u kafiću: Sadrži više bakterija nego WC školjka

Foto: Pexels

Istraživači nisu jasno identificirali izvor ovih bakterija, ali su utvrdili da se one ne mogu razmnožavati u alkoholnim pićima.

Rezultati nedavnih istraživanja o kvaliteti leda otkrili su da je u velikom broju uzoraka prisutno 77,2 posto koliformnih bakterija, čije je porijeklo fekalno. Ove mikroskopske čestice, prema istraživačima, dospijele su u led zbog prljavih ruku, suprotno uvriježenom mišljenju da bakterije ne mogu preživjeti u ledu.

Istraživanje je također pokazalo da su ledovi u kafićima i restoranima brze hrane stanište većeg broja bakterija nego u WC školjkama, zbog rijetkog čišćenja ledomata. Ipak, nijedan od uzoraka nije predstavljao prijetnju za zdravlje, ističu istraživači.

Ima ih i u limunu
Još jedna studija otkrila je da se najveći broj bakterija skriva u kriškama limuna koje se serviraju uz vodu ili gazirane sokove. Istraživači su testirali 76 kriški limuna iz 21 restorana i utvrdili da je 70 posto, odnosno 53 kriške, bile zaražene bakterijama.

Iako ovo istraživanje nije bilo najopsežnije, primjećeno je da su kriške limuna koje se koriste već unaprijed isječene i drže se u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što predstavlja idealno okruženje za bakterije. Istraživači nisu jasno identificirali izvor ovih bakterija, ali su utvrdili da se one ne mogu razmnožavati u alkoholnim pićima, piše Klik.

Recept za pečeni svinjski file s povrćem

Share This Article