Agoniji dužnika švicarskog franka ne nazire se kraj: Udruga Franak upozorava na katastrofalnu sporost hrvatskih sudova

Photo by Claudio Schwarz on Unsplash

Udruga Franak ispred Vrhovnog suda upozorila je na katastrofalnu sporost naših sudova. Naime, ni devet godina nakon provedene konverzije i šest godina nakon pravomoćnosti kolektivne presude u slučaju “švicarki franak”, potrošači ne znaju imaju li pravo na potpuno obeštećenje, javlja HRT.

Dok se čeka odluka Vrhovnog suda, općinski i županijski sudovi zatrpani su neriješenim predmetima, a oko 55 tisuća potrošača i dalje strepi hoće li dočekati konačnu presudu.

Prije sedamnaest godina Snježana Jurković pristala je na kredit u švicarskim francima. Pretplaćeno još nije dobila, iako je prema vlastitom izračunu banci vratila više od 25 tisuća eura.

– Prestrašno je što traje predugo, ja sam napravila veliki zaokret u smislu da sam prekinula tu agoniju, prodala sam stan, nije to lako, odselila sam iz Zagreba i jednostavno sam završila tu priču, rekla je.

– Ne razumijem tu agoniju koju ljudi prolaze, da suci nemaju barem empatiju, dodala je.

Banke tužilo 35 tisuća korisnika

Banke je tužilo 35 tisuća korisnika konvertiranih kredita. Sudbina neizvjesna, jer Vrhovni sud još nije zauzeo stajalište oko njihovog prava na potpuno obeštećenje.

– Proteklo je devet godina kako je 55 tisuća potrošača konvertiralo svoje stambene kredite iz franka u euro, devet dugih godina. Da budemo aktualni to je duže nego trajanja dva mandata Vlade RH a Vrhovni sud za svo to vrijeme nije bio u stanju donijeto odluku o konvertiranim kreditima, rekla je Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak.

Sudovi spori

Udruga Franak upozorava na katastrofalnu sporost hrvatskih sudova. Općinski i županijski sudovi zatrpani su neriješenim predmetima.

– Dokazano je u nekoliko stotina, ma u tisuću vještačenja na nižim sudovima, dokazano je da potrošačima konverzijom, nisu vraćeni oni iznosi koji trebaju biti vraćeni na temelju izuzeća ništetnih ugovornih odredaba, prema tome nema nikakvih zapreka da se donesu krucijalne odluke na Vrhovnom sudu, upozorio je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Prema procjenama udruge Franak korisnicima kredita u švicarskim francima banke trebaju vratiti čak četiri milijarde eura opljačkanog novca.

Share This Article