Kontroverzni Eurosong: Kako je ‘savršena eurovizijska pjesma’ ostala bez pobjede

Screenshot

Najveći favorit kladioničara, treći prema izboru stručnih žirija i pobjednik prema glasovima publike, naš Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim, mnoge je podsjetio na prošlogodišnju situaciju kada su miljeniku publike, Fincu Kääriji, ‘oduzeli’ već sigurnu pobjedu. Osim Hrvatske, žiri je ‘masakrirao’ i izglede Izraela za pobjedu, koji je nakon prvog dijela galsanja bio tek dvanaesti sa samo 52 boda, piše Nacional.

Mnogi su uoči festivala uspoređivali Käärijevu Cha Cha Cha i Rim Tim Tagi Dim. Našu su pjesmu opisivali kao “pulsirajuću vožnju pod utjecajem techna, s grčevitim gitarskim rifom, žestokim bubnjevima i pjevačem Markom Purišićem koji pjeva dubokim režanjem”: “Ayy, sad sam veliki dečko/ spreman sam otići, ciao, mamma, ciao/ Aj, sad sam veliki dečko/ idem i prodao sam svoju kravu”.

Mnogi su također hvalili ludi scenski nastup s neonskim kravama, kozama i konjima projiciranim na ogromnu pozornicu, pirotehnikom, časnom sestrom/peračicom koja također pleše i bendom odjevenim u heklane tabletiće.

Neki su isticali i originalni plesni pokret (svojversni marš u mjestu s udarcima laktovima) i međuigru s pljeskanjem u koju su se uključivali fanovi u publici.

“Savršena Eurovizijska pjesma i vrlo zabavno!”, pisao je britanski Telegraph.

Britanski medij uvjeren je da će i Baby Lasgana ostati upamćen kao jedan od izvođača s najoriginalnijim imenom.

Veće brige od Hrvatske

Švicarski predstavnik Nemo pobijedio je na kaotičnom i politički opterećenom natjecanju za pjesmu Eurovizije, trijumfirajući u natjecanju zasjenjenom kontroverzama i zviždanjima zbog nastupa Izraela, piše CNN.

Tipično veseli događaj – jedan od najgledanijih u svjetskom kulturnom kalendaru – zapao je u previranja jer su organizatori u zemlji domaćinu Švedskoj pokušali i nisu uspjeli obuzdati bijes usmjeren prema izraelskoj delegaciji.

Ali je Nemo, omiljen kod žirija, osvojio i dovoljno glasova publike zadivljujućom izvedbom pjesme The Code, žanrovske himne o putu prema prihvaćanju svog nebinarnog identiteta.

Prosvjednici su tvrdili da je ovogodišnji Eurosong “ispiranje” izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, u kojem je ubijeno više od 34.000 Palestinaca nakon napada te militantne skupine na Izrael 7. listopada.

Ali organizator, Europska radiodifuzna unija (EBU), branila je prisutnost Izraela i inzistirala na tome da je natjecanje nepolitičko – stav koji je postajao sve neodrživiji dok su se sudionici, televizijske kuće i obožavatelji sukobljavali oko nazočnosti izraelske pjevačice Eden Golan.

Golan su izviždali tijekom njezina oba nastupa, dok je nekolicina fanova okrenula leđa ili napustila arenu, no više je prisutnih pozdravilo izraelski nastup.

I izvan arene policija je okružila skupinu propalestinskih prosvjednika, držeći ih odvojene od gomile koja je dolazila na događaj dok su uzvikivali “Slobodna, slobodna Palestina!” i “Bojkotirajte Euroviziju”.

Irska pjevačica Bambie Thug je uoči nastupa za CNN rekla da je bila “pogrešna odluka” ne isključiti Izrael, kao što je EBU prije dvije godine bez razmišljanja izbacio Rusiju nakon invazije na Ukrajinu.

Bambie Thug vrištala je kako će “ljubav će pobijediti mržnju” dok je završavala svoju pjesmu, Doomsday Blue, dok je portugalska natjecateljica, Iolanda, rekla publici: “Mir će prevladati”.

Dvije bivših natjecatelja, Norvežnaka Alessandra Mele i Finac Käärijä, odustali su od objave rezultata žirija svojih zemalja. Mele je kao razlog navela sudjelovanje Izraela, dok je Käärijä rekao da mu se zbog toga “ne čini u redu” dodijeliti bodove.

Šlag na torti bila je nemilosrdna diskvalifikacija nizozemskog natjecatelja Joosta Kleina, nakon što je optužen za “nezakonite prijetnje” snimateljici iz produkcijske ekipe.

Eurosong 2024 – glasovi žirija

Švicarska – 365 bodova
Francuska – 218 bodova
Hrvatska – 210 bodova
Italija – 164 boda
Ukrajina – 146 bodova
Irska – 142 boda
Portugal – 139 bodova
Švedska – 125 bodova
Armenija – 101 bod
Njemačka – 99 bodova
Luksemburg – 83 boda
Izrael – 52 boda
Velika Britanija – 46 bodova
Grčka – 41 bod
Latvija – 36 bodova
Cipar – 34 boda
Liva – 32 boda
Srbija – 22 boda
Španjolska – 19 bodova
Austrija – 19 bodova
Gruzija – 15 bodova
Slovenija – 15 bodova
Norveška – 12 bodova
Finska – 7 bodova
Estonija – 4 boda

Tko je i od koga osvojio po 12 bodova?

Hrvatska: Cipar, Srbija

Francuska: Armenija, Slovenija, Belgija, Island

Grčka: Švicarska

Irska: Australija

Luksemburg: Izrael

Portugal: Velika Britanija, Hrvatska, Francuska

Švedska: Njemačka

Švicarska: Ukrajina, Luksemburg, Azerbejdžan, San Marino, Malta, Albanija, Danska, Španjolska, Gruzija, Grčka, Estonija, Nizozemska, Austrija, Italija, Finska, Portugal, Latvija, Irska, Poljska, Litva, Švedska

Ukrajina: Češka, Moldavija

Eurovizija 2024 – Glasovi publike

Hrvatska – 337 bodova
Izrael – 323 boda
Ukrajina – 307 bodova
Francuska – 227 bodova
Švicarska – 226 bodova
Irska – 136 bodova
Italija – 104 boda
Grčka – 85 bodova
Armenija – 82 boda
Litva – 58 bodova
Švedska – 49 bodova
Cipar – 44 boda
Estonija – 33 boda
Srbija – 32 boda
Finska – 31 bod
Latvija – 28 bodova
Luksemburg – 20 bodova
Gruzija – 19 bodova
Njemačka – 18 bodova
Portugal – 13 bodova
Slovenija – 12 bodova
Španjolska – 11 bodova
Austrija – 5 bodova
Norveška – 4 boda
Velika Britanija – 0, piše Nacional.

Share This Article