Plenković u Sarajevu zaobišao Komšića: Razgovori o reformskom i europskom putu BiH

Foto: N1

Premijer Andrej Plenković boravi u Sarajevu. Onamo je danas stigla i predsjednica EK Ursula von der Leyen koja se s nizozemskim premijerom Markom Rutteom susrela s članovima Predsjedništva BiH. Predviđeni su zajednički susreti s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njezinim zamjenicima, kao i s članovima vodstva Zastupničkog te Doma naroda parlamenta BiH. Razgovori su vezani uz poticanje na provedbu reformi važnih za otvaranje pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji.

Vjetar u leđa za BiH kako bi što prije pristupila pregovorima

Premijer Andrej Plenković sastao se s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njezinim zamjenicima, kao i s članovima vodstva Zastupničkog te Doma naroda parlamenta BiH. U nastavku posjeta, Plenković će razgovarati s brojnim visokim dužnosnicima BiH. U Sarajevu su i predsjednika EK Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte, a posjet je važan jer se želi dati vjetar u leđa BiH kako bi što prije pristupila pregovaračkom procesu za ulazak u EU, javio je Ilko Barbarić, piše HRT.

Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u prosincu 2023. prihvaćen je zaključak kojim će Vijeće otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do ožujka 2024. Tijekom boravka u Sarajevu, predsjednik Vlade Plenković održava sastanke s Vijećem ministara, Zastupničkim domom i Domom naroda PS BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom za BiH i predstavnicima civilnog društva.

– Očekujem vrlo skoro, na temelju naših razgovora i dijaloga, da usvojimo plan ekonomskih reformi za 2024. i 2026. godinu. Intenzivno u ovom trenutku želim naglasiti da radimo na promjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, koje se radi i kroz radne grupe i na razini političkih lidera – usaglašavamo stavove. Istaknula bih zapravo odlučnost i predanost političkih lidera u Bosni i Hercegovini na rješavanju svih ovih pitanja kad je u pitanju izborno zakonodavstvo kroz institucije, odnosno domaća rješenja, jer je to zapravo i uvjet i preduvjet za osiguranje stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta pa i europskog puta Bosne i Hercegovine, kazala je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH. Kazala je i kako se nada da će do sastanka Europskog vijeća dobiti točan početak otvaranja pregovora.

– Uvjerena sam da će to biti temeljem našeg rada i odgovornosti, uvjerena sam da put u Europsku uniju nije lak, ali da mi dijalogom, našim opredjeljenjem, usmjerenosti i našom posvećenošću prema ostvarenju našeg najvažnijeg vanjsko-političkog cilja, ćemo doći na ovakav način, dodala je Krišto.

– Nas četvero ovdje jedinstveni smo i suglasni u tome da Bosnu i Hercegovinu vidimo u Europskoj uniji kao jedinstvenu, suverenu i nedjeljivu državu. To je naš zajednički cilj i na njemu zajednički radimo. Vaš je izbor da ostanete na europskom putu i neka vas ništa ne ometa na njemu, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

– Sada je trenutak, ovaj strateški posjet i prozor politički koji se otvorio, da se naprave iskoraci i u pogledu zakona o sudovima, i u pogledu zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, i u pogledu zakona o sprječavanju pranja novca, te niza drugih poteza koji će omogućiti i Komisiji, a i državama članicama da donesu tu ključnu odluku. To je bit i sukus ovoga današnjega posjeta, kazao je među ostalim premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Susret s visokim predstavnikom Schmidtom

– S visokim predstavnikom Christianom Schmidtom raspravili smo aktualnu političku situaciju u BiH. Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, objavio je Andrej Plenković na Twitteru.
Plenković odbio susret s Komšićem

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte susretom s članovima Predsjedništva BiH u utorak su započeli seriju razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, no na sastanku u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. S Von der Leyen i Rutteom sastali su se predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi državnog vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

– Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prigodom radnih posjeta 2021. i 2023. godine – kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup, potvrđeno je iz Vlade.

BiH mediji različito tumače Plenkovićevu gestu

Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara o tome je izvjestio ističući kako je Plenković postupio državnički i odgovorno, a da je njegova odluka da izbjegne susret s Komšićem proistekla iz nakaradnog izbornog zakona u BiH koji je i omogućio da Komšić četiri puta bošnjačkim glasovima bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

No dio sarajevskih medija bliskih bošnjačkim političkim strukturama i Komšiću Plenkovićev očekivani nedolazak na sastanak u Predsjedništvo odmah je proglasio skandalom i činom nepoštovanja države BiH. Takvu ocjenu navodi portal Klix koji svojim čitateljima sugerira da Plenković, kada dođe u Sarajevo i sastane se s vjerskim liderima, a odbije susret sa simboličnim šefom države, pokazuje ne samo nepoštovanje prema Komšiću nego i prema poziciji predsjedatelja Predsjedništva i Predsjedništvu BiH.

Portal “Dnevnog avaza” pak neutralno piše da je Plenković otkazao dolazak u Predsjedništvo zbog Komšića, a na sličan su način izvijestili i banjalučki mediji, javlja HRT.

Share This Article