Evo kako vam voda s cimetom može pomoći u mršavljenju

Foto: Unsplash

Voda s cimetom postala je popularna kao napitak za koji se vjeruje da pomaže u mršavljenju, zahvaljujući potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Iako je važno napomenuti da niti jedan sastojak sam po sebi ne može jamčiti značajan gubitak težine, uključivanje vode s cimetom u zdravu prehranu i stil života može pridonijeti općem blagostanju i pomoći u kontroli težine.

U nastavku saznajte koje su prednosti uključivanja vode s cimetom u vašu rutinu i kako ju napraviti.

Pospješuje metabolizam
Poznato je da cimet ima termogena svojstva, što znači da može pomoći u ubrzavanju tjelesnog metabolizma. Začin sadrži spojeve koji aktiviraju termogenezu, proces u kojem tijelo stvara toplinu i sagorijeva kalorije za probavu hrane. Iako učinak možda nije dramatičan, blago pojačani metabolizam mogao bi pridonijeti ukupnom procesu sagorijevanja kalorija, prenosi timesofindia.com.

Regulira razinu šećera u krvi
Proučavana je potencijalna uloga cimeta u poboljšanju osjetljivosti na inzulin i snižavanju razine šećera u krvi. Stabilne razine šećera u krvi mogu spriječiti prekomjerne skokove inzulina i padove, što može smanjiti želju za slatkom ili visokokaloričnom hranom. Promicanjem bolje kontrole šećera u krvi, cimet može neizravno podržati napore za mršavljenje sprječavanjem prejedanja i smanjenjem vjerojatnosti pohranjivanja viška glukoze kao masnoće.

Potiskuje apetit
Neka istraživanja sugeriraju da cimet može imati učinak na suzbijanje apetita. Smatra se da aroma cimeta utječe na rad mozga i može pomoći u smanjenju želje za slatkom i visokokaloričnom hranom. Suzbijanjem žudnje i promicanjem osjećaja sitosti, pojedinci mogu biti manje skloni konzumiranju prekomjernih kalorija, što pomaže u kontroli težine.

Poboljšava probavu
Cimet se tradicionalno koristio za pomoć probavi. Može pomoći u smanjenju nadutosti, probavnih smetnji i nelagode nakon jela. Učinkovita probava ključna je za apsorpciju hranjivih tvari i cjelokupno zdravlje crijeva. Kada probavni sustav funkcionira optimalno, tijelo može bolje izvući bitne hranjive tvari iz hrane, potencijalno potpomažući gubitak težine promicanjem cjelokupnog zdravlja.

Ima protuupalna svojstva
Kronična upala povezana je s pretilošću i drugim metaboličkim poremećajima. Cimet ima protuupalna svojstva, što može pomoći u ublažavanju upale u tijelu. Smanjenjem upale, cimet može podržati metaboličke procese i pridonijeti okruženju pogodnom za mršavljenje.

Bogat je antioksidansima
Cimet je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Antioksidansi igraju ulogu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Iako izravan utjecaj na gubitak tjelesne težine može biti neizravan, sveukupne zdravstvene dobrobiti antioksidansa pridonose općem blagostanju, podupirući zdrav način života koji doprinosi kontroli težine.

​Detoksificira tijelo​
Održavanje hidratacije ključno je za cjelokupno zdravlje i može doprinijeti gubitku težine. Voda s cimetom pruža ukusnu opciju za hidrataciju, potencijalno potičući pojedince da piju više vode tijekom dana. Osim toga, neki zagovornici sugeriraju da bi voda s cimetom mogla imati blaga detoksikacijska svojstva, pomažući prirodne procese uklanjanja otpada i toksina iz tijela.​

Kako napraviti vodu s cimetom?
Štapić ili prah cimeta: za natapanje vode možete koristiti štapiće cimeta ili mljeveni cimet. Štapići cimeta mogu se dodati izravno u vodu, dok se mljeveni cimet može razmutiti u toploj vodi i procijediti.

Kombinirajte s drugim sastojcima: pojačajte okus i potencijalne prednosti dodavanjem drugih sastojaka poput kriške limuna ili nekoliko listića mente, prenosi N1.

Dok voda s cimetom može biti ukusan dodatak vašoj rutini, ključno je dati prioritet ukupnoj hidrataciji ispijanjem odgovarajuće količine obične vode tijekom dana.

Recept: Gotovi u 30 minuta – Ovo su najlakši keksi koje ćete ikada ispeći!

Share This Article