2.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Branimir Glavaš otišao u BiH: "Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u...

Branimir Glavaš otišao u BiH: “Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru”

Branimir Glavaš otišao je u BiH. Županijski sud u Zagrebu je 27. listopada, na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’, nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine.

Branimir Glavaš je na svom Facebook profilu objavio da je napustio Hrvatsku i otišao u BiH. Uz objavu na Fejsu da se nalazi u Drinovcima, Glavaš je napisao: “Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi nikada se ne zna”, prenosi Dnevnik.hr.

Županijski sud u Zagrebu je 27. listopada, na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’, nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša, na četiri godina zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021.

Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Glavaš je za 24 sata poručio da nije pobjegao.

“Imam dvije putovnice. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam ovu državu stvarao, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru”, kazao je Glavaš.

Upitan odlazi li Branimir Glavaš u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, a gdje je pobjegao prije izricanja prve presude 2009. te služio zatvorsku kaznu, Filip Glavaš je nakon izricanja presude, odgovorio da je ta odluka na njegovom ocu, prenosi Dnevnik.hr.

Sud kaznio Branimira Glavaša zbog vrijeđanja nakon presude

Najnovije

Još iz rubrike