1.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ravnateljstvo civilne zaštite i DHMZ izdali upozorenje: Izraženo grmljavinsko nevrijeme kreće se...

Ravnateljstvo civilne zaštite i DHMZ izdali upozorenje: Izraženo grmljavinsko nevrijeme kreće se prema…

Ravnateljstvo civilne zaštite i DHMZ oko 14 sati izdali su upozorenje:

– Izraženo grmljavinsko nevrijeme kreće se prema Lastovu, a kasnije prema Korčuli i Pelješcu. Mogući su olujni udari vjetra i tuča te obilna kiša u kratkom vremenu.

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice obilnom i praćenom grmljavinom. Lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom, ponegdje i tučom, osobito na Jadranu i uz njega. Vjetar u okretanju s umjerenog južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, prolazno sjeverni i sjeverozapadni, a navečer na sjevernom dijelu zapuhat će jaka bura. Temperatura zraka u zapadnim krajevima uglavnom između 15 i 20, na istoku i Jadranu između 22 i 27 °C – tako glasi prognoza DHMZ-a za subotu.

Kako prenosi HRT, za vikend nas očekuje osjetna promjena vremena, s padom temperature zraka i povremenom kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijima. Lokalno je moguće i olujno nevrijeme, tuča, uglavnom na Jadranu i pijavice. I pritom još u subotu većinom umjereno i jako jugo, gdjekad na udare i olujno, a u nedjelju jaka i olujna bura, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima, pa će biti prometnih ograničenja.

“U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji. Jutarnja temperatura od 17 do 19 °C, a najviša dnevna između 23 i 26 °C.”, navodi mr.sc. Dragoslav Dragojlović za HRT i nastavlja prognozu prema dijelovima Hrvatske.

“U središnjoj Hrvatskoj osjetno svježije, bez izraženog dnevnog hoda temperature zraka. Bit će većinom oblačno s kišom, ponegdje vjerojatno i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorskim krajevima većinom tmurno i oblačno. Povremeno će biti pljuskova s grmljavinom, mjestimice i jače izraženih. Ujutro će uz obalu puhati umjereno jugo, koje će oslabjeti, a poslijepodne i navečer zapuhat će umjerena i jaka bura. Temperatura zraka u gorju od 14 do 18 °C. Uz obalu jutarnja od 19 do 21 °C, a najviša dnevna između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji nestabilno, često s pljuskovima s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom praćenim jakim vjetrom i obilnom kišom. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, uz obalu između 22 i 24 °C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 26 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana”, rekao je Dragojlović.

U ponedjeljak u unutrašnjosti postupno smirivanje, a kiše će još biti uglavnom u prvom dijelu dana. U utorak djelomice sunčano i toplije. Na Jadranu u nedjelju promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom. U ponedjeljak i utorak djelomice, pa i pretežno sunčano.

Najnovije

Još iz rubrike