Kuhar podijelio ključno pravilo podgrijavanja hrane: Moglo bi vas spasiti od trovanja

Foto: Unsplash

Pazite kada i kako ostavljate hranu nakon kuhanja

Ostaci hrane su sjajan način da uštedite novac tako što ćete malo produljiti obroke. No, podgrijavanje hrane može biti opasno. Naime, dogodio se slučaj kada je student umro nakon što je pojeo tjesteninu ostavljenu na sobnoj temperaturi, jer je doživio nekrozu jetre i akutni pankreatitis, piše Mirror.

‘Sindrom pržene riže’ je nadimak za vrstu trovanja hranom koja se javlja podgrijanom hranom poput krumpira, tjestenine i riže. Ova suha hrana sadrži bakteriju zvanu Bacillus cereus koja proizvodi toksin kada se zagrijava i ostavi predugo, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

@jonkung #stitch with @Jpall20 ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Jedan je kuhar progovorio o “jednom sigurnom načinu da vas vlastita hrana ne ubije” koji je naučio na poslu. “Naučio sam slijediti pravilo 4, 60, 25 stupnjeva Celzijusa. U osnovi to znači da ako ostavite svoju hranu da odstoji četiri sata između temperatura od 4 stupnja Celzijusa do 60 stupnjeva Celzijusa, trebate je baciti. To je ono što se restoranima govori da čine.

Jon Kung, profesionalni kuhar iz Detroita, ima 1,7 milijuna pratitelja na svom TikTok kanalu, gdje ljudima dijeli svoje kuharske savjete i recepte. “Ako pojedem pileća prsa na žaru koja su bila potpuno pečena i koja su stajala na mojoj radnoj površini šest sati, hoću li odmah umrijeti? Vjerojatno ne. Hoću li se razboljeti? Možda. Ali ja sam prilično zdrava osoba. Da sam stariji, imunokompromitirani ili vrlo mlad, taj rizik je veći. Ali za sve, što dulje pustite tu piletinu da stoji na temperaturi između 4 i 60 stupnjeva, taj rizik raste za sve”, rekao je, prenosi Vecernji.

Mnogi su ljudi bili šokirani kada su shvatili rizik od trovanja hranom. “Nemam pojma kako sam još uvijek živ. Moji su roditelji prekršili ovo pravilo svaki dan mog djetinjstva”, rekla je jedna osoba. Druga je osoba upitala: “Mislila sam da nakon kuhanja trebamo pustiti da se stvari ohlade prije hlađenja, pretpostavljam da je to onda iznad 60 stupnjeva?” na što je Kung odgovorio: “Ovo ovih dana zapravo više ovisi o snazi ​​vašeg hladnjaka. Moderni mogu podnijeti hlađenje prilično tople hrane.”

Stručnjaci tvrde: Prestat ćete hrkati ako izbacite iz prehane ovih pet namirnica

Share This Article