1.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kiropraktičari ukazali na najgori položaj za spavanje, koristite li ga i vi?

Kiropraktičari ukazali na najgori položaj za spavanje, koristite li ga i vi?

Dobro spavanje ključno je za naše opće zdravlje, ne samo tjelesno nego i psihičko, a položaj u kojem spavamo također utječe na kvalitetu odmora.

Kiropraktičarka Sarah Jane, izjavila je da je najgori položaj za spavanje na trbuhu, koji odabire oko sedam posto ljudi.

Većina se ipak odlučuje za spavanje na boku, a oko 38 posto radije spava na leđima.

Ali zašto se ne preporučuje spavanje na trbuhu? Prema Klinici Cleveland, postoji rizik od bolova u vratu, leđima i ramenima.

U članku klinike Cleveland o osnovama zdravlja, kiropraktičar Andrew Bang usporedio je kralježnicu s automobilom, a kada osoba spava na trbuhu gubi prirodnu krivulju kralježnice, piše Novi list.

Spavanje na trbuhu također zahtijeva okretanje glave u jednom ili drugom smjeru dok ležite, što može uzrokovati bolove u vratu.

Ovaj položaj također nosi rizik od bolova u ramenima jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na trbuhu.

Prema Klinici Cleveland, spavanje na leđima najbolji je način da izbjegnete dodatni pritisak na kralježnicu.

No stručnjaci klinike Mayo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vrijeme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju.

Strana na kojoj spavate također je važna.

Na primjer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprječava pomicanje srca tijekom spavanja.

Za osobe s probavnim problemima ipak je poželjno spavati na lijevom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na trbuh, prenosi N1.

Trebate spavati, a mozak vam radi 100 na sat? Evo što učiniti

Najnovije

Još iz rubrike