13.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Iznajmljivači dobivaju pisma i u panici su zbog “novog” poreza. Evo što...

Iznajmljivači dobivaju pisma i u panici su zbog “novog” poreza. Evo što kaže Porezna uprava

Sezona se bliži kraju, a neki iznajmljivači dobili su pismo od Porezne uprave. Oglasila se i Porezna.

Kako je za Dalmaciju danas kazala jedna čitateljica koja je dobila pismo iz Porezne, od nje traže da dostavi PDV, PDV-S i račune od Bookinga. Ako ne dostavi traženo, Porezna će visinu porezne osnovice utvrditi procjenom sukladno članku 92. Općeg poreznog zakona. Naime, osim postojećeg paušala, potrebno je i platiti porez na proviziju za smještaj koje naplaćuju vanjske aplikacije, naprimjer Booking. Riječ je praktički o novom nametu.

Ovaj porez na proviziju vanjskih aplikacija nije nov, ali je njegovo naplaćivanje bilo neregulirano. Zbog toga se za dobar dio ljudi zapravo radi o novom porezu.

Oglasili su se potom i iz Porezne. Kažu da su netočni navodi medijskih članaka koji najavljuju uvođenje „novog“ poreza iznajmljivačima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Aktualnim izmjenama Zakona o lokalnim porezima (dalje: ZLP) ne uvodi se novi porez, niti se proširuje ili mijenja način njegove primjene.

Prema odredbama ZLP, porez na kuće za odmor je opcijski porez što znači da jedinice lokalne samouprave svojom Odlukom odlučuju uvode li porez na kuće za odmor. Uz donošenje odluke o uvođenju poreza na kuće za odmor, jedinice lokalne samouprave ovlaštene su propisati visinu poreza, u granicama određenim ZLP, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor te nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza.

Ovim izmjenama ZLP, na zahtjev pojedinih jedinica lokalne samouprave, povećava se gornja granica za propisivanje visine ovog poreza te se preciziraju odredbe o utvrđivanju statusa kuće za odmor u slučaju kada se predmetna nekretnina koristi za iznajmljivanje u turizmu.

Naime, za utvrđivanje obveze poreza na kuće za odmor, kao jednog od oblika poreza na imovinu, bitno je utvrditi radi li se o zgradi ili dijelu zgrade ili stanu koji se koristi povremeno ili sezonski odnosno bitno je utvrditi da predmetna nekretnina nema namjenu trajnog korištenja (za stanovanje vlasnika ili druge osobe ili u drugu trajnu svrhu korištenja). Iznajmljivanje stanova, soba i postelja putnicima i turistima, koje se pruža prema posebnom propisu, je djelatnost koju obavlja fizička osoba te po osnovi djelatnosti za ostvarene prihode od djelatnosti propisana je obveza plaćanja poreza na dohodak prema odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Ako se djelatnost iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima pruža samo u dijelu kalendarske godine, razvidno je da se takva nekretnina koristi povremeno ili sezonski te bez obzira na obavljanje djelatnosti u predmetnoj nekretnina ista podliježe obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor.

Porez na kuće za odmor i porez na dohodak koji plaćaju iznajmljivači porezni su oblici koji se utvrđuju neovisno jedan od drugoga, jer se radi o porezima koji se utvrđuju s različitih osnova. Porez na kuće za odmor utvrđuje se po osnovi vlasništva i načina korištenja određene nekretnine, dok se porez na dohodak utvrđuje po osnovi obavljanja djelatnosti prema ostvarenim prihodima ili po drugom kriteriju.

Ovakvo tumačenje ovih poreznih oblika proizlazi iz temeljnih postavki oporezivanja utemeljenih na tri stupa (rad, imovina i potrošnja) koje su implementirane u zakonske odredbe o obvezi plaćanja ovih poreza.

Porezna uprava na nepromijenjeni način tumači i provodi ove zakonske odredbe od uvođenja ovih poreznih oblika, a što je jasno vidljivo i iz mišljenja na upite poreznih obveznika koje je objavljeno na Internet stranici Porezne uprave”, navode.

Najnovije

Još iz rubrike