13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Analitičar Akrap: Ukrajinska raketa vrijedi kao 150 ruskih. Putin je praktički izgubio...

Analitičar Akrap: Ukrajinska raketa vrijedi kao 150 ruskih. Putin je praktički izgubio rat

Ukrajinci su u nedjelju ujutro uništili 30-ak ruskih dronova. S druge strane, i Rusi izvještavaju da su iznad Crnog mora uništili dronove koje je lansirala Ukrajina.

Intenzitet ratovanja, kontekst i globalne posljedice sukoba za HRT je komentirao geopolitički analitičar sa Sveučilišta Sjever Gordan Akrap. Akrap je rekao da se radi o ratu koji ima sve oznake i odlike masovnih uništenja.

“To Rusija pokazuje od prvog dana, da se ruske oružane snage nisu pripremile bez obzira na to što je general Gerasimov još 2013. godine objavio članak gdje je pokazao da je shvatio temeljne postavke modernih i temeljnih sukoba. Međutim, u ovom vremenu nije uspio reorganizirati ruske oružane snage da djeluju na moderne načine, onako kako bi moderne vojske trebale raditi”, kazao je Akrap.

Dodao je da Rusija ima velike gubitke i da je ona praktički izgubila rat u Ukrajini.

“Zato što je već četiri puta morala promijeniti strategiju, za razliku od Ukrajine, koja se drži svoje strategije. S druge strane, Rusija iako se brani, pokazuje da ima znatno veće žrtve i znatno veće gubitke na ljudskoj i tehničkoj strani nego što ima ukrajinska snaga, koja je u ovom trenutku napadač”, kazao je.

Istaknuo je da se pokazalo da je korupcija rak rana svakog društva te da je ona izjela ruski obrambeni program, ruski razvoj i sposobnosti.

“S druge strane, Rusi su pokazali brojno moderno oružje na svojim paradama. Međutim, ispada da je to paradno oružje. Sjetimo se kako je njihov ponos doslovce stao na paradi, nije se mogao više upaliti. Tako da to pokazuje jednu ozbiljnu nemogućnost i nesposobnost Rusije da razvije te moderne tehnologije i pametna oružja. Rusija se u 21. stoljeću koristi doktrinama rata iz 20. stoljeća”, rekao je.

S druge strane, kazao je Akrap, Ukrajina ima, zahvaljujući partnerima, moderna oružja u borbi. “Praktički jedna raketa s ukrajinske snage vrijedi kao 150 ruskih. To je zapravo pokazatelj omjera stvarnih snaga i znanja”, kazao je.

Rekao je da nije baš siguran da vrijeme radi protiv Ukrajinaca.

“Prošle godine Ukrajina je izvela savršene manevre sa svojih ratišta i oslobodila je Herson i Harkiv, ogromna područja, bez velikih ljudskih žrtava. S druge strane, sada se očekuju sve slabije obrane na napadne strane koje djeluju na području Ukrajine. Odnosno, dolaskom kiše i vlažnog vremena, ali ako dođe do zime na kakvu su naučili, budite uvjereni da će taj zimski teren više koristiti Ukrajincima nego Rusima”, objasnio je.

Na pitanje jesu li vagnerovci još uvijek aktivni nakon smrti svog vođe, rekao je da jesu, ali da nisu toliko aktivni na području Ukrajine.

“Nego onaj dio njih koji se integrirao u sustav ruske oružane snage. Onaj dio vagnerovaca koji djeluje na području Afrike, egzistiraju tamo samo vrlo vjerojatno s novim zapovjedništvom, novim ustrojem, novom organizacijom i potpuno su integrirani u provođenje sigurnosnih i svih drugih interesa Rusije na području Afrike”, rekao je.

Akrap je rekao da postoji suzdržanost nekih zemalja kod invazije Rusije na Ukrajinu.

“Brojne su aktivnosti dezinformacijske naravi gdje ruski i proruski krugovi plasiraju informacije unutar Europe i unutar zemalja članice NATO saveza kako bi smanjile potporu stanovništva i time političku potporu, pružanja potpore ukrajinskom vodstvu, narodu i procesu oslobađanje Ukrajine”, rekao je.

Najnovije

Još iz rubrike