Recept za domaću marmeladu od smokava

Foto: Pixabay

Priprema domaće zimnice je ‘projekt’ koji polako odlazi u zaborav, no pronađete li malo vremena i ukusno domaće voće bacite se u izradu marmelade. Postupak je vrlo jednostavan!

Sama priprema marmelade ne traje dugo, no za pripremu i čišćenje koštica potrebno je odvojiti malo vremena. U tom poslu vam mogu pomoći male ruke koje uživaju u proizvodnji nečega što će kasnije namazati na palačinku koju je uz akrobacije, na primjer, ispekao tata.

U lijepoj će staklenki, pa čak i onoj u kojoj su dotad bile masline ili senf, uz komad šarene tkanine, ovaj vlastoručni proizvod postati i ukusan i vrijedan poklon.

Napomena za iskuhavanje staklenki za zimnicu
Pripremite lonac u kojem ćete prokuhati staklenke i poklopce. Vodu zagrijte u kuhalici za vodu, kako biste uštedjeli na vremenu, te prelijte u lonac i nastavite kuhati na najjačoj temperaturi. Staklenke i poklopce kuhajte najmanje tri minute kako bi uništili bakterije i posebnom hvataljkom izvadite i stavite na čistu podlogu kako bi se ocijedile, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Marmelade
Kod pripreme marmelade potrebno je voditi računa o prirodnoj slatkoći ili kiselosti voća, kako biste dodali točnu količinu šećera. Voću poput marelica ili šljiva se dodaje šećera u omjeru 1:2 odnosno na kilogram voća je potrebno staviti pola kilograma šećera. Ako je voće doista vrlo zrelo i slatko, što bi trebalo biti, moguće ga je pripremiti i u omjeru 1:3 odnosno na oko 1 kilogram voća se stavlja samo 300 grama šećera.

Najukusnije marmelade su one od marelica, jagoda, šljiva, smokava i malina.

Marmelada od smokava
Ova je marmelada vrlo ukusna i uživat ćete u njzinom okusu, a odlično pristaje i kao prilog uz razne sireve.

Sastojci – marmelada od smokava:
1 kg smokava
2 kriške limuna
sok od pola limuna
korica jedne naranče, sitno naribana
250 g šećera za marmeladu (s pektinom)
Po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)

Marmelada od smokava – priprema:
1. Smokve narežite i po želji i ogulite ako je kora debela. Stavite ih u lonac, dodajte ostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sve dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.

2. Gotovu smjesu odmah punite u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja marmeladu držite u hladnjaku i konzumirajte ju u roku od 7 do 14 dana.

Marmeladu od jednog kilograma smokava možete napraviti i sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ova je marmelada, upravo poput svježih smokava, odličan dodatak sirevima i nije ju potrebno previše sladiti.

Marmelada od smokava i krušaka
Kao varijantu gornjem receptu možete dodati kruške. 500 g smokava zamijenite istom količinom krušaka, uz dodatak 500 g (umjesto 250) šećera. Kruške je u tijeku kuhanja moguće usitniti mikserom.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom ‘Tatina kuharica’.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Recept: Koktel Moscow Mule pravi je hit ljetnih zabava, evo kako ga pripremiti

Share This Article