8.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Obilježavanje Dana antifašističke borbe, Habulin: Sve agresivnije ustašofilske tendencije

Obilježavanje Dana antifašističke borbe, Habulin: Sve agresivnije ustašofilske tendencije

Na današnji dan prije 82 godine u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, koji je bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. U povodu toga Vlada Republike Hrvatske organizirala je svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica.

Dan je antifašističke borbe i 82. obljetnica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Na današnji dan 1941. osnovan je prvi hrvatski partizanski odred i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe, piše HRT.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić Capo i Marijan Cvetković. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Habulin: Sve agresivnije ustašofilske tendencije

– Ovdje smo da se sjetimo formiranja prvog Partizanskog odreda u Hrvatskoj, preteče općeg narodnog ustanka što će buknuti mjesec dana kasnije. Ovdje smo da potvrdimo privrženost hrvatske države vrijednostima antifašizma koje su upisane i u Ustav RH. Dolazimo ovamo iz godine u godinu, govorimo što se ovdje dogodilo i s kakvim dugoročnim posljedicama. Dotle život u našoj domovini oslonjenoj i na vrijednosima antifašističke borbe ide nekim drugim tokovima. Mislim da je pravi i krajnji trenutak da se o tome govori. Ako mi ovdje obilježavamo osnivanje prvog partizanskog odreda, a u isto vrijeme u najužem središtu našeg grada pojavljaju se grafiti s ustaškim pozdravima, onda nešto nije u redu. Onda nešto u samim temeljima nije u redu. Onda se to mora doživjeti kao izraz politikanskog licemjerja, kao plašt kojim se želi prekriti sve prisutnije i sve agresivnije ustašofilske tendencije, rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u Brezovici.

Plenković: Dan antifašističke borbe važan je datum iz hrvatske povijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak da se obilježavanjem Dana antifašističke borbe prisjećamo važnog datuma iz hrvatske povijesti kada je u šumi Brezovici kraj Siska osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su ustali protiv nacizma i fašizma, objavio je Plenković na twitteru.

Jandroković: Sisački partizanski odred bio je zamašnjak hrvatskog antifašizma

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, u ime Hrvatskog sabora i osobno te istaknuo da je Prvi sisački partizanski odred, osnovan u šumi Brezovica pokraj Siska, bio jezgra i zamašnjak hrvatskog antifašizma.

– Danas se prisjećamo 22. lipnja 1941. godine i osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska. Sisačka je postrojba bila jezgra i zamašnjak hrvatskog antifašizma, pokreta koji će se snažno raširiti diljem hrvatskog teritorija i značajno doprinijeti ukupnoj europskoj i globalnoj pobjedi nad užasima nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu, napisao je Jandroković u čestitki.

Istaknuo je i da živimo u vremenu kada svjedočimo kako se zlo ponovno budi.

– Osobito je to bolno vidljivo u krvavoj agresiji Rusije nad Ukrajinom, koja se provodi i pod izlikom takozvane denacifikacije. No, razvidno je kako ruska tobožnja borba protiv nacizma ili fašizma postaje upravo ono protiv čega se navodno bori. Podsjeća nas to i na sličan narativ kojemu je bila izložena Hrvatska u Domovinskom ratu, gdje je takva agresivna i zločinačka ideologija bila jasno poražena”, naglasio je.

Stoga je, kaže, današnji dan prigoda i da se prisjetimo svih onih koji su svoje živote dali za slobodu naše Domovine, u različitim razdobljima hrvatske povijesti.

– Spoznaja o tomu koliko je malo potrebno da se razbuktaju različiti ekstremizmi treba nas potaknuti na trajni oprez i konkretno zajedničko djelovanje, kako bismo takve pogubne pojavnosti znali prepoznati i odlučno im se suprotstaviti. Trebamo biti svjesni i mogućnosti pojave novih ugroza demokratskih vrijednosti proizašlih iz europske pobjede nad totalitarizmima, kojoj je i hrvatski narod snažno pridonio. Stoga smo svi pozvani na neprekidan angažman u zaštiti stečevina naše demokracije, rekao je.

Na kraju, podsjećajući kako su i vrijednosti antifašizma dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, svim građankama i građanima Republike Hrvatske još jednom čestitam Dan antifašističke borbe!, napisao je u čestitki predsjednik Hrvatskog sabora.

Program obilježavanja Dana antifašističke borbe

U izaslanstvu Vlade u Spomen-parku Brezovica bili su potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić. Na obilježavanju je bilo i izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Peđom Grbinom te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

U povodu Dana antifašističke borbe i 82. obljetnice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj, Antifašistička liga RH i Centar mladih Ribnjak organizirat će besplatan koncert na Trgu žrtava fašizma. Nastupit će bend ANTENAT, ZborXop i Zagrebački orkestar ZET-a, koji će izvesti tradicionalne skladbe kao podsjetnik na stečevine NOB-a i otpor fašizmu i ustaštvu. U ime Antifašističke lige govorit će Zoran Pusić, a u ime Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) Ana Paulina Milardović. Okupljenima će se obratiti i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na Dan antifašističke borbe položit će vijenac kod spomenika Drugoj dalmatinskoj brigadi na Donjim Barama, na području Nacionalnog parka Sutjeska u BiH.

Počast borcima protiv fašizma odana na Špiranec brijegu

Dan antifašističke borbe sinoć je obilježen u u Krapinsko-zagorskoj županiji, na Špiranec brijegu pokraj Bedekovčine, na mjestu gdje je osnovana prva partizanska četa na području Hrvatskog zagorja. Minutom šutnje, polaganjem cvijeća i paljenjem lampiona kod spomen-ploče podno spomenika odana je počast borcima protiv fašizma, posebno onima koji su prvi krenuli u tu borbu.

– Bilo je bitno jer se na prostorima Hrvatske i na prostorima Jugoslavije dogodio općenarodni oružani ustanak koji je doveo do toga da je formirana respektabilna vojska koja je uspjela nakon šest godina ratovanja osloboditi vlastitim snagama svoju zemlju, rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

– Za svaku revoluciju treba jedna gruda snijega, tako da zapravo su partizani, naglasit ću, partizani i narodnooslobodilačka vojska bili oni koji su stvorili temelje i današnje Hrvatske, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

– I oni mladi antifašisti 1941. godine, rekao bih, s istim žarom, s istim ciljem da žive u slobodi i da sami upravljaju na svojem, su to napravili kao i hrvatski branitelji 1991. godine, rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike