Počasni doktorat za istraživanje tajni ljudskoga mozga

Screenshot: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Prof. Dr. Nenadu Šestanu, Zemuničaninu s američkom adresom, uručen je počasni doktorat Sveučilišta u Zadru. Dr. Šestan profesor je neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na prestižnom Sveučilištu Yale.

Nekadašnji učenik Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru i bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, profesor Nenad Šestan počasni doktorat zadarskoga Sveučilišta trebao je dobiti prije tri godine, no sve je odgodila pandemija koronavisrusa, piše radio.hrt.hr.

– Utvrdili smo da ste prvorazredan znanstvenik, vrstan sveučilišni profesor, izniman u kristalno-jasnoj i nimalo laganoj istraživačkoj opredjeljenosti neuroznanstvenim “čarolijama” ljudskog mozga, istaknula je uz ostalo je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Iako, kako je sam rekao, nije želio postati liječnik, studirao je medicinu, kako bi mogao proučavati ljudski mozak. Bio je dio tima prof. Ivice Kostovića i još kao student u Zagrebu objavio znanstvene radove.

Znanstvenu karijeru nastavio je na prestižnom Yaleu, gdje je uz ostalo kao vođa tima razvio BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti.

Prof. Šestan više puta je u svom obraćanju istaknuo kako je za bilo koji znanstveni projekt važan tim ljudi s kojima se radi. Zato se za sva postignuća zahvalio svojim suradnicima u laboratoriju, gdje su od njih 40 čak 27 profesori.

Posebno emotivna bila je zahvala svojim srednjoškolskim profesorima u Zadru, te znanstvenicima sa zagrebačkog Medicinaskog fakulteta. No kad se zahvaljivao svojim roditeljima Anđelki i Ivici, emocije su bile jače, pa je prof. Šestan pustio i suzu.

Majka Anđelka rekla nam je da je još kao šestogodišnjak u stan donosio guštere koje je secirao i proučavao. A kako je volio knjigu majka mu je već tada kupila Medicinsku enciklopediju. Otac Ivica dodaje kako je njemu, ali i ostaloj djeci, uvijek savjetovao da se samo radom može do uspjeha i da nikada ne trči za novcem. Ponosan je Ivica i na najstarijeg unuka, koji je krenuo očevim stopama i dječji je psihijatar u SAD-u.

A potvrda vrijednosti njegova rada je i 15 milijuna dolara, koje mu je, u najjačoj konkurenciji, dodijelio bivši američki predsjednik Barack Obama za znanstvena istraživanja mozga na Yaleu, prenosi radio.hrt.hr.

Share This Article