U Ljubljani uhićeno dvoje ruskih špijuna: “Mreža koja je djelovala ’90-ih očito je ponovo formirana. Vjerojatno su usmjereni na područje zapadnog Balkana”

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija zajedno s NPU-om (Nacionalni istražni ured) privela je dvoje stranaca za koje se sumnja da su špijunirali za Rusiju. Iza Bežigrada u Ljubljani unajmili su mali ured, u kojem su se službeno trebali baviti nekretninama i antikvitetima.

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova) otkrila je, a potom zajedno s NPU-om uhitila dvoje stranih državljana optuženih za špijuniranje za Rusiju, javljaju Delo i Siol. Neslužbenu informaciju potvrdili su i u Okružnom tužiteljstvu u Ljubljani.

Prema pisanju lista, dvojica ruskih agenata imali su državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a u Sloveniji su djelovali pod lažnim identitetom. Unajmili su mali ured u poslovnoj zgradi iza Bežigrada, u Parmovoj ulici, gdje su i uhićeni. Službeno se, navodno, bave trgovinom nekretninama i antikvitetima.

Na temelju priopćenja Sove tužiteljstvo je pokrenulo predistražni postupak i početkom prosinca prošle godine istražnom odjelu Okružnog suda u Ljubljani podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe privedene zbog kaznenog djela špijunaže. Dvoje osumnjičenih su u pritvoru.

Kako navodi Siola, akcija se trebala odvijati u suradnji sa stranim obavještajnim službama.

Sumnjiči ih se za kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja. Za kazneno djelo špijunaže propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja propisana je kazna zatvora do tri godine.

Prema neslužbenim informacijama iz Odjela, ovo nije jedini slučaj kada je Sova uspjela ući u trag aktivnim pripadnicima stranih obavještajnih službi, ali je ovaj slučaj veliki uspjeh zbog složenosti otkrivanja jer je špijune s lažnim identitetom i državljanstvom bilo teško pronaći i povezati s Rusijom.

Slovenija je zbog svog geostrateškog položaja zanimljiva za djelovanje stranih agenata, objasnio je za Delo stručnjak za sigurnost i bivši direktor Sove Iztok Podbregar. Kako je dodao, prostor je atraktivan i za agente koji žive i rade u Sloveniji u skladu sa zakonima, ali djeluju na teritoriju trećih zemalja.

Vijest je prenio i ruski TASS navodeći da im prijeti do osam godina zatvora. Dodaju i da jedan uhićeni ima argetinsku putovnicu, piše N1.

Policija je prije nekog vremena uhitila dvoje stranih državljana, a svi znakovi upućuju na njihovu pripadnost stranoj obavještajnoj službi, potvrdio je državni tajnik za nacionalnu i međunarodnu sigurnost u Uredu premijera Andrej Benedejčič, prenosi 24UR.

Pokaže li se da je riječ o špijima, po njegovoj ocjeni, bit će to dosad najveći uspjeh slovenske obavještajne agencije.

U međuvremenu, ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon opisala je uhićenje kao ozbiljno i s međunarodnodnim odjekom. Kazala je i da nije pozvala ruskog veleposlanika u Sloveniji na razgovor, a Ministarstvo vanjskih poslova trenutno ne provodi nikakve aktivnosti oko uhićenja.

S druge strane, europarlamentarac i bivši državni tajnik u Ministarstvu obrane Klemen Grošelj izjavio je medijima na Brdu kod Kranja da je Slovenija zbog svog položaja oduvijek bila predmetom relativno aktivnih obavještajnih aktivnosti, posebice 1990-ih. “S obzirom na ono što se događa u Ukrajini i u svijetu, očito se ta mreža, koja je djelovala 1990-ih, ponovno formirala”, rekao je.

Sloveniju i njezinu okolicu opisao je kao važnu regiju u kojoj je relativno nesmetan protok informacija i ljudi. Prema njegovom mišljenju, u svjetlu aktualne geopolitičke situacije Slovenija je ponovno postala središte djelovanja i djelovanja obavještajnih službi. Ocijenio je da su dvoje ruskih špijuna vjerojatno usmjereni na područje zapadnog Balkana.

“Znamo da se tamo odvijaju relativno važne stvari i da su oni vjerojatno imali određenu ulogu u tom dijelu prikupljanja podataka, pronalaženja kontakata i slično”, dodao je.

No, uhićenje špijuna nije nazvao najvećim uspjehom Sove. “Osobno smatram i tvrdim da su najveći uspjesi obavještajnih službi obično oni koji nisu poznati javnosti. Ali ovdje je vijest došla u javnost vjerojatno promišljeno i s određenim političkim ciljem”, upozorio je.

“Taj bi cilj mogao biti politička poruka našim partnerima da Slovenija može spriječiti neprijateljsku špijunsku aktivnost na svom teritoriju. Slovenija se već dokazala kao važan podupiratelj ukrajinske borbe, a time se svrstava u određeni krug ljudi koji uživaju određenu razinu povjerenja među svojim saveznicima”, dodao je.

Klupko oko uhićenja ruskih agenata koji su radili u Ljubljani se odmotava, piše dalje 24UR.

Iz pouzdanih izvora doznali su da je Vanjska obavještajna služba Ruske Federacije (SVR), između ostalog, vukla konce iza vrata Umjetničke galerije 5’14, koja od 2018. djeluje u Ljubljani, te informatičke tvrtke DSM & IT d.o.o. Par je uhićen u ljubljanskim Črnučama, a navodno su šest godina radili u Sloveniji.

Riječ je o argentinskim državljanima Mariji Rosi Mayer Munos i Ludwigu Gischu. Uhićeni su 5. prosinca u svom domu u ljubljanskim Črnučama.

Susjedi jedva mogu povjerovati da se to događalo u njihovoj blizini, jer je, prema njihovim riječima, obitelj bila potpuno nevidljiva.

– Mislio sam da kuća nije prodana, uvijek je izgledala napuštenije – rekao je jedan od susjeda. Par je, kao što je tipično za ruske agente na tajnom zadatku, živio naizgled sasvim normalan život, a djeca im pohađaju i jednu od ljubljanskih osnovnih škola.

Uhićeni su 5. prosinca ujutro. Maskirani pripadnici specijalne jedinice policije navodno su preskočili ogradu, a potom razbili prozor. Istog dana dvoje osumnjičenih su lišeni slobode, a sud im je odredio pritvor, gdje se i sada nalaze. Danas u kući nema više nikoga, rolete su spuštene, a na kucanje novinarske ekipe 24UR nitko nije odgovarao.

Share This Article