Počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata u Parku prirode Velebit: “Ovo nije moglo drugačije završiti”

Screenshot dnevnik.hr

Nakon velikog izvještaja u emisiji Provjereno, počelo je rušenje bespravno izgrađenih objekata u Parku prirode Velebit. S policijom, inspektorima i bagerima, na terenu je bila i reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Jedan po jedan, pod bagerom nestaju bespravno sagrađeni objekti. Ukupno njih osam.

Kamioni materijal odvoze s Velebita. Po nalogu Građevinske inspekcije, uz budno oko policije. Ali i koza, ovaca, konja…

Prošlo je točno godinu dana otkako je ekipa Nove TV radila priču o bespravnoj gradnji, s Velikog rujna na Velebitu.

Godinu dana kasnije, na terenu je građevinska inspekcija. Kažu: otklanjaju bespravno sagrađene objekte, a sve o trošku vlasnika.

Koji se, poručuju, oglušio na rješenja o uklanjanju građevina, kao i na rješenja kojim ga se prisiljavalo da to učini, uz novčanu kaznu.

“Izvršenje rješenja o uklanjanju provodi se putem treće osobe, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Policijskom upravom zadarskom”, stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Protiv investitora inspekcija je podignula i kaznenu prijavu, zbog protupravne gradnje u zaštićenom području.

Ante Koić, čovjek koji je sve ovo bespravno sagradio, na telefon se nije javljao ni prije godinu dana, ni u utorak iako ga je kamera Dnevnika Nove TV snimila na Velebitu. A dok Koić šuti, govore oni koji su prvi progovorili o ovoj devastaciji prirode.

“Da je radio po Zakonu, ne bi došlo do ovoga, meni je osobno napravio štetu. I mnogim drugim ljudima u Starigradu. Ja sam jedan od prijavitelja, od 30-40 osoba, ovo jednostavno nije moglo završiti nego na ovaj način, evo vidite upravo šta se tu dešava”, poručuje Ante Milovac iz Starigrada.

Višeslav Jure Dokoza, oporbeni gradski vijećnik kaže kako je ovo velika, povijesna stvar.

“Bitna je provedba Zakona, bitna je zaštita prirode”, poručuje.

Tvrde, ništa ovo Koić ne bi mogao da nije imao potporu lokalne vlasti, što načelnik negira. I lopticu prebacuje na one koji ga prozivaju.

“Ja ću reći da lažu. To su ljudi koji su u početku priče bili na neki način ortaci, prijatelji, suradnici Koića. U međuvremenu je očito pukla ljubav između njih, I onda prepisuju rabote meni, a ni ja ni Općina nemamo veze s tim”, rekao je Krste Ramić, načelnik općine Starigrad.

Općini su, kaže, ruke bile vezane. Jedino što je Općina, dodaje, učinila, jest da je dala suglasnost Koiću, ali i ostalim OPG-ovcima koji su to tražili, za ispašu stoke na Velebitu.

Jer za uzgoj stoke, Ante Koić od države je dobio više od osam milijuna kuna. Tvrdio nam je, prije godinu dana, da su ti objekti štale za životinje.

Iako priča na Velebitu traje od 2015. godine, inspekcija je odlučila reći ‘stop’. Sve što je građeno bez dozvola, bit će do kraja ovoga tjedna i srušeno, piše dnevnik.hr.

Share This Article