14.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Biden: Putin je danas otvoreno iznio prijetnje nuklearnim oružjem Europi

Biden: Putin je danas otvoreno iznio prijetnje nuklearnim oružjem Europi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku.

Biden je na početku kazao da je u posljednjih godinu dana svijet doživio velike promjene -nesigurnost u pogledu cijena hrane, rekordne vrućine, poplave, covid-19, inflacija i brutalni nepotrebni rat.

“Rat kojeg je odabrao jedan čovjek i reći ću jednostavno – stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a napala je susjeda u pokušaju da izbriše suverenu državu s karte. Rusija je prekršila načela povelje UN-a. Koja zabranjuje nasilno oduzimanje teritorija drugih zemalja. Danas je Putin otvoreno izrazio nuklearne prijetnje Europi, prekršivši režim o neširenju nuklearnog oružja. Kremlj organizira nelegalni referendum kako bi anektirao dijelove Ukrajine i dodatno prekršio povelju UN-a”, rekao je Biden.

Biden je napomenuo da nitko nije zaprijetio Rusiji i da nitko osim Rusije nije vidio sukob.

“Putinove riječi otkrile su svoj cilj. Prije invazije Putin je rekao “Ukrajina nikada nije imala pravu državnost”, a sada svjedočimo školama, željezničkim kolodvorima – kako ih napadaju. Svjedočimo masovnim grobnicama u Izjumu. Prema onima koji su ekshumirali ta tijela, pokazuju da su ona pretrpjela agresivne napade. Gdje god da živite i u što god da vjerujete, ne biste trebale imati hladnu krv. Zato su se sve nacije u UN-u okupile i osudile rusku agresiju. Naši saveznici diljem svijeta su dali svoj obol i danas više od 40 zemalja dale su milijarde u pomoći kako bi se Ukrajina mogla obraniti”, kazao je.

Američki predsjednik je istaknuo da nacije ne mogu imati imperijalističke ambicije bez posljedica.

“Ukrajinski vojnici su pokazali veliku hrabrost, ali i svijet nije oklijevao. Stajali smo i stojimo i dalje uz Ukrajinu. Kao i vi, i SAD želi da ovaj rat završi pod pravednim uvjetima. I to uvjetima koji se odnose na to da ne možete nasilno zauzeti teritorij neke zemlje. Jedina zemlja koja tome stoji na putu je Rusija. Stoga svi mi u ovom tijelu smo odlučni u tome da štitimo načela Ujedinjenih naroda. Stav članica Ujedinjenih naroda mora biti čvrst i jasan. Ukrajina ima ista prava kao i sve suverene nacije”, napomenuo je.

Bit ćemo solidarni s Ukrajinom, protiv ruske agresije i točka, naglasio je Biden.

“SAD je odlučan da brani demokraciju kod kuće i u svijetu. Surađujemo sa skupinama zemalja G7 i drugima kako bismo pokazali da demokracija može ispuniti obećanja diljem svijeta. Poredak temeljen na pravilima UN-a je izložen napadu onih koji to žele iskoristiti radi svojeg napretka. Povelja UN-a je dokaz da nacije mogu prevladati razlike, suočiti se s njima i naći kompromise i zajednički jezik. Taj zajednički jezik je toliko bazičan da 193 članice UN-a svojom voljom prihvaćaju ta načela. Odbijam uporabu nasilja i rata kako bi se širile granice putem krvoprolića. Moramo braniti pravo malih nacija koja moraju biti jednaka onima velikih”, rekao je.

Kazao je da SAD želi surađivati sa svima koji su predani snažnim temeljima dobrobiti diljem svijeta.

“Članovi Vijeća sigurnosti UN-a moraju braniti povelju UN-a i suzdržavati se od korištenja veta osim u iznimnim i rijetkim situacijama. SAD podupire povećanje stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti. U svakom dijelu svijeta surađujemo s partnerima kako bismo radili na zajedničkim interesima. Pridružili smo se i povijesnom sastanku arapskih lidera i bili smo domaćin summita između SAD-a i Afrike. Treba osnažiti globalnu zdravstvenu sigurnost i nahraniti svijet. To smo postavili kao prioritet”, istaknuo je američki predsjednik u svom govoru, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike