Može li se mobitel pratiti i kada je lokacija isključena?

Ilustracija Unsplash

Svi pametni telefoni na tržištu dolaze s ugrađenim uslugama lokacije koje se mogu koristiti za otkrivanje podataka o lokaciji. No, što ako ne želite dijeliti podatke o svojoj lokaciji? Ako samo isključite tu uslugu, je li i dalje moguće pratiti vaš mobitel?

To je naizgled samo tehničko pitanje, jer bi u praksi isključivanje usluga lokacije trebalo onemogućiti praćenje uređaja. Ipak, to ne vrijedi u svakom slučaju.

Isključivanje lokacije može dobro prikrivati vašu lokaciju, ali mogu koristiti druge tehnologije i tehnike kako bi otkrili lokaciju vašeg uređaja, bez obzira jesu li usluge lokacije uključene ili ne.


4 načina za praćenje mobitela bez GPS-a

Tornjevi pružatelja usluga mobilne telefonije se nalaze posvuda, a mogu pomoći u praćenju uređaja tako da identificiraju na koji toranj je spojen vaš mobitel i potom mjere vremensku odgodu koje je potrebno signalu da napravi povratnu vezu između tornjeva i vašeg telefona.

Ta se odgoda zatim izračunava i pretvara u određenu udaljenost ili raspon, a na osnovu toga može se dobiti prilično točna lokacija telefona. Ovo dobro funkcionira jer je mobitel stalno spojen s obližnjim torenjem.

Beslatna Wi-Fi mreža na određenim javnim lokacijama sve je češća pojava, no spojite li se na nju, moguće je pratiti lokaciju vašeg uređaja. Većina pružatelja besplatnih Wi-Fi usluga prikuplja adresu vašeg uređaja za kontrolu pristupa medijima (MAC) u zamjenu za vezu, a davatelji na osnovu toga mogu vidjeti mjesta koja posjećujete.

StingRays koji su poznati kao simulatori stanica funkcioniraju poput mobilnih tornjeva, osim što im je jedina svrha praćenje vašeg telefona umjesto pružanja stvarne mrežne veze. StingRay uglavnom koriste službe za provođenje zakona za praćenje uređaja u određenom području. Oni emitiraju jače signale od mobilnih tornjeva, što prisiljava mobilne telefone da se odspoje s legitimnih mobilnih tornjeva i umjesto toga se povežu na njih, piše Make use of.

Zlonamjerni softveri mogu pratiti lokaciju uređaja na kojima su instalirani i pri tome su maskirani kao ažuriranje koje služi poboljšanju internetske brzine.

Ako želite spriječiti praćenje uređaja, nemojte se spajati na beslatne Wi-Fi mreže, isključite GPS, surfajte koristeći VPN, preuzimajte aplikacije samo sa službenih, provjerenih trgovina, proučite dopuštenja koja aplikacija traži od vas i redovito ažurirajte uređaj, piše N1.

Share This Article