26.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Policija objašnjava zašto su pucali na navijače: Propucana trojica, a možda...

VIDEO Policija objašnjava zašto su pucali na navijače: Propucana trojica, a možda i četiri

Policija objašnjava zašto su pucali na navijače, a propucana su tri, a možda i četiri:

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, na dionici između čvorova Lučko i Jastrebarsko, u subotu navečer policajci su pratili pripadnike Torcide. Kod odmorišta Desinec samoinicijativno su stali na autocesti i napali policajce.

Policija je zbog incidenta održala konferenciju za medije. Na konferenciji su zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić. Uz njih su i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

“Htio bih naglasiti nekoliko činjenica u vezi događaja koji se sinoć dogodio. Policija je postupala u cilju zaštite života i osoba osoba koje su bile na benzinskoj postaji. Utakmica je za nas visokog rizika i u takvim situacijama odgovorno pristupamo prikupljanju informacija. Utakmicom je rukovodio načelnik PUZ-a”, rekao je Barić.

Planove i procjene ocjenjuju kao vrlo dobre, angažirano je dovoljno policijskih službenika. “Dokaz ovome je cijela nogometna sezona koja je odrađena s nizom visokorizičnih utakmica bez ozbiljnijih incidenata”, dodao je.

“Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska sa transparentima.”

“U koloni je bilo 260 različitih tipa vozila. Na naplati Lučko bio je vod interventne policije i na psotaji Desinec osam interventnih djelatnika i zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana sa snagama koje su dale policijske uprave. Kada je kolona došla nasuprot postaje Desinec, zaustavili su odvijanje prometa i naglo istrčavši i krenuvši na policijske službenike. Kolege su bile deseterostruko nadjačane, a počinitelja nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli.”

“Veliki broj navijača je uključen u napade. Veći broj policijskih službenika je postupao na različite načine. Policija intenzivno radi u obradi.”

“Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao.”

“Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača.”

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da je policija djelovala već od 16 sati prije utakmice. “Niša nije ukazivalo da može doći do ovog incidenta. Sve što se događalo mimo incidenta – cijenimo da je prošlo u najboljem redu. Priveli smo 21 osobu, od čega 20 domaćih navijača, a jedan gostujući.”

“Namjerno su koristili sva raspoloživa sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Od staklenih boca, remenja, hladnog oružja, teleskopskih štapova, prometnih znakova, aparata za gašenje požara… Policijski službenici bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje u cilju poziva u pomoć, zastrašivanja kako bi odbili napad na sebe i osobe u okolini.”

Četiri službenika su uporabila vatreno oružje, u zrak. Jedan od njih je ispalio i 11 hitaca u betonsku površinu te je, pretpostavljaju, nakon odbijanja metaka došlo do ozljeđivanja navijača. “Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu.”

“Dio navijača je bez ikakvih upozorenja prešao na prometni trak iz pravca juga prema Zagrebu gdje su ih policijski službenici uspjeli vratiti da ne bi ugrozili sudionike u prometu, a i svoj vlastiti život.”

“Jedan navijač je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu propucavanja natkoljenice. Imamo informaciju da su se tijekom dana u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. Međutim, on je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. I još jedan navijač se javio u zdravstvenu ustanovu na području Splita. Sveukupno četiri navijača. 35 osoba je ozlijeđeno – 15 navijača i 20 policijskih službenika.”

Očevid je trajao cijelu noć. Slijede daljnja vještaćenja. “Zasad su privedena 43 navijača. Postoji sumnja da su isti počinili kazneno djelo Izazivanja nereda za koje je propisana kazna zatvora od dva do šest mjeseci.”

“Sve naše informacije prije samoga osiguranja, naša sigurnosna prosudba nije ukazivala da bi moglo doći do ovakvog incidenta.”, prenosi dnevnik.hr.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da je proveden očevid na benzinskoj postaji Desinec. “Kako se radi o početnoj fazi kriminalističkog istraživanja mogu reći da su neke radnje poduzete, a brojne će biti poduzete tako da ćemo utvrditi sve okolnosti događaja. Preuranjeno je govoriti osim o kaznenoj odgovornosti navijačke skupine, odnosno pojedinaca.”

Radi se o mlađim punoljetnim osobama od 18 do 21 godine života. “Već su organizirane ekipe koje bi mogle, morate priznati da je to veći broj prijavljenih osoba. Radi se o 42 osobe. Tako da su mobilizirane i dodatne snage da bi se to moglo obaviti u zakonskim rokovima.”

Od privedenih osoba jedna osoba je maloljetnik, 11 je mlađih punoljetnika, a ostali su punoljetni, otkrio je Rašić.

Trojica službenika su pucala u zrak, a četvrti u zrak i tlo.

“Jasno je da je njihov napad bio pomno pripreman”, rekao je Barić.

Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije? “Možda je preuranjeno za reći, ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu i ovakvim intenzitetom – apsolutno da.”

Splitski novinar: Ovo je presedan. Policija je pucala u hrvatske građane. Ne u zrak, nego u njih

Propucani mladić na autocesti slučajna žrtva propucavanja, odnosno nečega što se dogodilo kao incident vatrenim oružjem

VIDEO Kaos na autocesti: Kakva policijska brutalnost, oklopljeni specijalac mlati mladića

Najnovije

Još iz rubrike