Zbogom, Tonka! Nakon 75 godina zatvara se jedina mljekara u Rijeci i PGŽ-u

Ilustracija unsplash

Uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja iz PIK-a ističu i povećane troškove, cijene energenata i sirovina te skupe investicije za dostizanje tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju

Do sredine svibnja Mljekara Tonka na Škurinjama, jedina mljekarska industrija u Primorsko-goranskoj županiji, nakon 75 godina proizvodnje u Rijeci u potpunosti će zatvoriti svoj proizvodni pogon, potvrdio je direktor PIK-a Gino Pastorčić.

Premda je prethodno bilo najavljivano preseljenje mljekare u Liku, sada je sigurno da će se ona u potpunosti zatvoriti. Njezino je zatvaranje najavila i vijest o prestanku otkupa mlijeka od 190 kooperanata u Lici, međutim razlozi zatvaranja pogona su višestruki, a Uprava Prehrambeno industrijskog kombinata d.d. Rijeka na njih upozorava već godinama.

– Obustavom otkupa mlijeka u Lici mljekara na Škurinjama u potpunosti je ostala bez sirovina i zatvara se, rekao je Gino Pastorčić dodajući kako se na ovo pripremaju već neko vrijeme te objasnivši kako je glavni razlog zatvaranja pogona nedostatak domaće sirovine.

Brojni problemi

– Naše mlijeko »Tonka« na tržište plasiramo kao domaće mlijeko iz Like i Istre i to je naša osnovna prednost. Proizvodnja već dugo vremena pada i, nažalost, ostali smo bez domaće sirovine. Kapacitet mljekare je preko 20 tisuća tona, a iz Like i Istre dobivamo manje od dvije tisuće tona mlijeka mjesečno, što znači da nemamo dovoljne količine domaćeg mlijeka da bi se pokrili troškovi proizvodnje i da bi mljekara opstala, pojasnio je Pastorčić. Naveo je i brojne druge probleme s kojima se mljekara suočava, a koji su posljedično i doveli do potpunog zatvaranja.

Tako se, uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja Mljekare Tonka, ističu i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju, ali i činjenica da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu.

Povodom zatvaranja Mljekare Tonka medijskim priopćenjem obratio nam se i sindikat zaposlenih u prehrambenoj industriji sa željom da vodstvo PIK-a Rijeka apelira na očuvanje radnih mjesta, ne samo u mljekari, već i u ostatku PIK-a u čijem sastavu djeluje tvornica tjestenine i pekarskih proizvoda. Navode kako su u PIK-u danas zaposlena 192 radnika, dok ih je prije tri godine bilo 310, kao i to da je tvrtka, nakon više od sedam desetljeća duge tradicije i kvalitete, opterećena mnogim problemima.

– PIK Rijeka suočava se prije svega s nelikvidnošću, gubitak za 2021. godinu, prema neslužbenim podacima, iznosi oko 17 milijuna kuna, dok je prosječna plaća za istu godinu iznosila 6.688 kuna bruto, odnosno 5.062 kune neto, ali i strategijom razvoja i budućnosti poduzeća, lošim rukovodećim kadrom, izbjegavanjem socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima, na što smo kao sindikat stalno upozoravali, navodi u priopćenju Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi, koji je u suradnji s Jadrankom Rožić, sindikalnom povjerenicom te ujedno i predsjednicom radničkog vijeća PIK Rijeka, pokušao doznati budućnost trideset zaposlenika mljekare Tonka.


Nema viška radnika

On navodi da direktor Pastorčić izbjegava sastanak te ignorira socijalnog partnera i radničko vijeće, iako je po zakonu dužan, prije donošenja odluke važne za položaj radnika, savjetovati se s radničkim vijećem o namjeravanoj odluci te mora radničkom vijeću dostaviti podatke važne za donošenje odluke i sagledavanje njezina utjecaja na položaj radnika.

– Dakle, sve je radio sam na svoju ruku. Tako da mi kao sindikat i radničko vijeće ne znamo na koji su način zbrinuti trideset radnica i radnika mljekare, navodi Blažević dodajući na kraju kako očekuje da će se iznaći dugoročno rješenje za PIK Rijeka i za bolju budućnost radnika i njihovih obitelji.

Na pitanja o budućnosti radnica i radnika Mljekare Tonka, direktor Gino Pastorčić odgovorio je kako su već svi raspoređeni i upoznati s novim rasporedom te će svi imati posao.

– Višak radnika ne postoji, dapače PIK-u Rijeka nedostaje proizvodnih radnika, a naročito u pekarnici, u kojoj, zbog manjka radnika ne možemo ostvariti dovoljnu proizvodnju i ostvariti sve narudžbe, rekao je Pastorčić i zaključio kako se djelatnici ne moraju brinuti za svoja radna mjesta, piše novilist.hr.

Share This Article