29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sever: Zbog visokih cijena većina ne računa na kvalitetnije meso i ribu

Sever: Zbog visokih cijena većina ne računa na kvalitetnije meso i ribu

Reporter N1 Elvir Mešanović razgovarao je sa sindikalistom Krešimirom Severom vezano uz inflaciju i udar na standard građana.

Kako kaže, visoka inflacija je na građane utjecala izuzetno snažno negativno.

“Vidimo po strukturi inflacije da je taj rast inflacije zaista rekordan, 7,3 posto, dok se na drugoj strani vidi da je upravo poskupljenje hrane bilo jedan od najvećih udara zbog toga što je hrana poskupjela čak za 10,8 posto. Kako je i trošak hrane u strukturi mjesečnih troškova izuzetno visok, u ovom slučaju radi se o tome da mi imamo prosječno udjel troška hrane u mjesečnoj potrošnji negdje preko 27 odnosno 27,2 posto, ali to je za prosjek”, pojašnjava Sever.

Ipak, kod prosječnih primanja i kod minimalne plaće te kod manjih i prosječnih mirovina udio troška hrane diže se na preko 40 pa i preko 50 posto.

“Tako da upravo ovaj udar koji se izuzetno snažno osjetio upravo na području hrane i doprinio je dobrijm dijelom upravo i takvom rastu stope inflacije upravo građani najžešće osjećaju na toj poziciji. I to što su siromašniji, to više osjete”, kazao je.

Govoreći o ovogodišnjoj Uskrsnoj košarici, rekao je da su ljudi prisiljeni još nešto sa strane dodatno odvajati.

“Vjerojatno će biti sama struktura košarice možda negdje na razini onoga što je bilo, možda neznatno skromnije. Ali ona će biti i skuplja, bez obzira na sve ove akcije prošlih dana. Najveći dio građana ne računa na kvalitetnije meso i kvalitetniju ribu”, rekao je Sever, piše n1.

Najnovije

Još iz rubrike