4.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uhićeno je deset osoba; Najmanje 609 kilograma kokaina preprodali u vrijednosti većoj...

Uhićeno je deset osoba; Najmanje 609 kilograma kokaina preprodali u vrijednosti većoj od 17 milijuna eura

U koordiniranoj akciji policije i USKOK-a postupalo stotinjak policijskih službenika, piše MUP.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su finalizaciju kriminalističkog istraživanja međunarodnog karaktera.

Kriminalističko istraživanje usmjereno je na kriminalne skupine iz domene organiziranog kriminaliteta čije se članove sumnjiči za počinjenje najtežih kaznenih djela.

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeno je deset osoba, dok su se dokazne radnje provodile na području više policijskih uprava.

U akciji je sudjelovalo stotinjak policijskih službenika kriminalističke i interventne policije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je osumnjičene osobe predala pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, piše MUP.

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 10 okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata pribavljenih putem međunarodne suradnje s više država, Eurojustom i Europolom, donio rješenje o provođenju istrage protiv desetorice hrvatskih državljana (1971., 1986., 1976., 1980., 1969., 1974., 1986., 1959., 1975., 1984.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, te kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, teškog ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Shengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.
Osnovano se sumnja da je I. okr., najkasnije od studenoga 2019. godine do 12. travnja 2022. u Hrvatskoj, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Ekvadoru, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom, prijevozom i daljnjom preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje II., IV., V., VI., i VII. okr. te više drugih osoba, od kojih je jedna u međuvremenu preminula. Za osmišljavanje cjelokupnog plana krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike prema Europi bio je zadužen I. okr. koji je osobama koje je povezao u zajedničko djelovanje davao potrebne upute i instrukcije, nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate te je organizirao njegovo izvlačenje iz kontejnera dopremljenih na hrvatski teritorij.

Pritom je u međuvremenu preminula osoba, budući se nalazila u Ekvadoru, bila zadužena za izravne kontakte prema dobavljačima droge, a također je i određivala gdje i kada će se droga ubaciti u izabrani kontejner, kojeg je bila obvezna i pratiti na putu. U okviru istog plana, II. okr. je bio zadužen za organizaciju i financiranje ukrcaja kokaina u prijevozno sredstvo, kao i za nadzor nad transportnom rutom kontejnera, IV. okr. za koordiniranje radnji i osoba na terenu po uputama I. okr., kao i za isplatu sudionika, preuzimanje droge izvučene iz kontejnera u Pločama te njen daljnji prijevoz do Zagreba i daljnje raspačavanje u Hrvatskoj, V. okr. za preuzimanje droge izvučene iz kontejnera u Pločama i njen daljnji prijevoz do Zagreba, VI. okr. za prihvat kontejnera po dolasku u iskrcajnu luku Ploče, njegovu opservaciju te organiziranje izvlačenja droge, VII. okr. za pozicioniranje kontejnera po njegovu iskrcaju u luci Ploče na mjesto gdje izostaje video nadzora i na razinu na kojoj je moguće mu pristupiti, te u slučaju potrebe i za njegovo skladištenje do prijevoza za Zagreb. Također, u okviru plana i radi ostvarenja konačnog cilja kriminalne grupacije, još je niz drugih osoba poduzimalo i ostale potrebne aktivnosti i dodijeljene im zadaće poput nabave droge, njenog transporta, krijumčarenja, izvlačenja, praćenja tijekom transporta te isplaćivanja dobavljača.

Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje članice EU najmanje 609 kilograma kokaina koji su potom i preprodali u vrijednosti većoj od 17 milijuna eura.

Nadalje, I. okr. i još jedna zasad nepoznata osoba, najkasnije od veljače 2020. godine pa do 12. siječnja 2021., u Hrvatskoj, Srbiji i Ekvadoru, nezadovoljni činjenicom što je u međuvremenu preminula osoba na njima neprihvatljiv način osujetila ostvarenje kontakta sa dobavljačima kokaina iz Ekvadora i Kolumbije, kao i njenim odnosom prema njima i njihovoj kriminalnoj grupaciji, u cilju da tu osobu liše života, povezali su u zajedničko djelovanje II. okr. i više drugih zasad nepoznatih osoba. Nakon što su I. okr. i zasad nepoznata osoba najkasnije 15. veljače 2020. donijeli odluku da se realizira likvidacija, I. okr. je s tim upoznao II. okr., zaduženog za provjeru kretanja po Ekvadoru osobe čiju su smrt planirali, te za pronalazak ubojica. Potom je II. okr. u Ekvadoru angažirao jednu nepoznatu osobu da prati navedenu osobu te da pronađe osobe koje će izravno i izvršiti likvidaciju, kao i radi plaćanja troškova i isplate osoba koje će poduzimati potrebne radnje, a što je ta osoba i učinila. Također je, po uputi II. okr., ta osoba izdala nalog da se ciljana osoba liši života, što se pokušalo učiniti 13. studenoga 2020. u Guayaqilu, no unatoč tome što su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula već je zadobila za život opasne ozljede, uslijed kojih je odmah prevezena na bolničko liječenje.

Po obavijesti da je žrtva samo ranjena, I. okr. i nepoznata osoba su u daljnjoj nakani da sprovedu do kraja svoj plan, dali nalog II. okr. da se ubojstvo organizira dok se oštećeni nalazi na liječenju, pri čemu je I. okr. ponudio i dodatnih 50.000 za sada nepoznate valute namijenjenih neposrednim izvršiteljima, dok je za usmrćenje policajaca koji su ranjenu osobu čuvali u bolnici ponudio po 20.000, a čemu se pridružila i nepoznata osoba. U tu svrhu angažirane su dvije osobe iz Kolumbije, no do realizacije dogovorenog nije došlo jer je jedna od njih uhićena. Po otpuštanju iz bolnice, oštećeniku se stanje pogoršalo te je nastupila smrt kao posljedica ranijeg ranjavanja.

Osim toga, II. okr. je od točno neutvrđenog dana tijekom 2019. godine pa do 12. travnja 2022., u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Francuskoj, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom, prijevozom, prijenosom preko državne granice i kroz teritorij država članica EU, te daljnjom prodajom većih količina oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava, povezao u zajedničko djelovanje X. okr. te više drugih osoba. Pritom je X. okr. bio zadužen za preuzimanje oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava u BiH, od osobe zadužene za pribavljanje potrebnog oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava, sve po narudžbi II. okr. i povremeno još jedne osobe, a koji su obojica bili zaduženi i za financiranje same nabave. Kupce oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava pronalazio je II. okr., a među njima i osobu iz Francuske zaduženu da preproda preuzeto oružje, eksploziv i eksplozivne naprave, a novac dobiven prodajom podijeli sa II. okr. i osobom koja je sufinancirala preprodaju.

U više navrata okrivljenici su tako iz BiH do Francuske prevezli 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, četiri pištolja, streljivo i detonatore koje su prodali za najmanje 164.500 eura, dok je II. okr. preuzeo na isti način pribavljeno neidentificirano oružje s prigušivačem, jednu automatsku pušku, tri pištolja, streljivo te kilogram plastičnog eksploziva s upaljačima.

Također su najkasnije od 14. veljače 2020. do 26. veljače 2021., u Hrvatskoj, Kolumbiji, Panami i Ekvadoru, II. i III. okr., u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom, prijevozom i daljnjom preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu, povezali u zajedničko djelovanje više drugih osoba. Pritom je II. okr. bio zadužen za cjelokupnu organizaciju ukrcaja kokaina u prijevozno sredstvo, dok je III. okr. bio zadužen za financiranje nabave i samu nabavu droge, te organizaciju izvlačenja droge iz kontejnera dopremljenih na teritorij Hrvatske. Na opisani način su nabavili i pripremili za utovar na brod na području Kolumbije najmanje 500 kilograma kokaina, no do konačne realizacije transfera nije došlo jer su bila uvedena ograničenja zbog pandemije, zbog čega je III. okr. i dalje nudio na prodaju nabavljenu drogu, od čega je u konačnici i odustao unatoč uloženim novčanim sredstvima.

Osnovano se sumnja i da je u veljači 2021. godine III. okr. organizirao izvlačenje 65 kilograma kokaina iz kontejnera dopremljenog u luku Ploče, no osobe koje je angažirao za to nisu našle kokain jer ga je ranije zaplijenila policija u Turskoj. S ciljem izvlačenja 430 kilograma kokaina iz kontejnera pristiglog u luku Rijeka, III. okr. je angažirao iste osobe, no budući da je u međuvremenu shvatio kako je obavijest o zalutaloj pošiljci dana većem broju osoba, odustao je od angažmana svoje grupacije zbog rizika da ne budu otkriveni.

Osim toga je VIII. okr. početkom 2021. godine do 13. travnja 2022., u Hrvatskoj, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi omogućavanjem smještaja, boravka i prijevoza stranaca koji nemaju dozvole ulaska i boravka u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje IX. okr. i više drugih osoba. Pritom je IX. okr. bio zadužen za osiguranje mjesta boravka dok se zainteresirane osobe nalaze u Hrvatskoj, te zajedno sa VIII. okr. i za njihovu predaju na prijevoz radi prelaska državne granice, dok je preostala angažirana osoba pronašla vozača kamiona za njihov prijevoz i prevođenje preko državne granice iz Hrvatske u Sloveniju, u skrivenom tunelu sačinjenom od paleta u prostoru priključnog vozila.

Prilikom policijske granične kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu Bregana, navedeni vozač je zatečen kako upravlja teretnim vozilom sa priključnim vozilom u čijem tovarnom prostoru je pronađeno 17 stranaca. Nakon toga su okrivljenici nastavili dogovarati svoje daljnje aktivnosti s ciljem organiziranja novih nezakonitih dolazaka stranaca u Hrvatsku te njihovog boravka i nastavnog prijevoza prema državama članicama EU.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora.

Najnovije

Još iz rubrike