Plenković o slučaju djevojčice Madine: Presuda ne govori o sistemskom problemu

N1

Premijer Andrej Plenković boravi danas u Mostaru, gdje se održava 23. međunarodni sajam gospodarstva. U izjavi za medije komentirao je teme današnjeg susreta, ali je i odgovorio na neka aktualna pitanja.

Upitan za komentar presude u slučaju Madine Hussiny, kazao je:

“Vrlo je jasno da je ova presuda individualnog karaktera, da ona ne govori o bilo kakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti RH. Stav Vlade može biti samo jedan – provesti presudu i organizirati da domaća tijela provedu sve što ona nalaže kako bi se utvrdilo sve što je dovelo do te tragedije”, poručio je predsjednik Vlade.

Na dodatno pitanje treba li ministar Davor Božinović dati ostavku zbog presude, kazao da je Božinović već ranije odgovorio na to pitanje.

Odnosi RH i BiH

Vezano uz reformu izbornog zakona u BiH, Plenković je kazao da se Bruxelles spreman uključiti u razgovore o izbornom zakonu, a i SAD je spreman pomoći. No, za razgovore je potreban i pristanak lidera političkih stranaka. Čim se to dogodi, pojasnio je premijer Hrvatske, razgovori će biti organizirani.

“Čak 68 kompanija je sudjelovalo na sajmu. Svjedočimo velikom unaprijeđenju trgovniske razmjene. I dalje smo partnerska zemlja broj jedan, a drugi smo u investicijama. To govori o privrženosti Hrvatske Bosni i Hercegovini. Gradimo mostove i ceste, a spremni smo uložiti kroz južnu interkonekciju za plinifikaciju BiH, osobito Federecije BiH. Današnji dan iskoristili smo da razmotrimo političku situaciju BiH. Želimo da svi konstitutivni narodi budu jednako zastupljeni i da imaju svoja prava”, kazao je Plenković pa ukazao da je Hrvatska poduzela neke aktivnosti na tom planu.

“U Strateški kompas EU uvrštena je referenca na konstitutivne narode, s ciljem da se prepozna od čega je satkana BiH. Smatramo da je potrebno uložiti dodatne napore između lidera bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka, da uz pomoć međunarodne zajednice nađu rješenja u periodu pred nama”, dodao je Plenković.

Rekao je da se razgovaralo i o energetskoj suradnji dviju zemalja.

“Hidroelektranu Dubrovnik 2 smatramo projektom od strateškog interesa. Zamolit ćemo da se tom temom nastave baviti ministri. U ovim novim uvjetima moramo uložiti sve napore da osiguramo dovoljno električne energije za sve naše gospodarske subjekte, ali ako možemo opskrbiti i za subjekte u BiH, naravno da ćemo tražiti zajednička rješenja”, rekao je.

Proširenje EU

Istaknuo je da je stav Europske unije po pitanju proširenja jasan – sve države jugoistoka Europe trebaju postati članice Europske unije, ali da bi to postale moraju ispuniti određene uvijete. Dodao je da će Hrvatska pomoći svojim susjedima na tom putu. Podsjetio je da je i Hrvatska morala ispuniti niz uvjeta.

Inače, u Mostaru su se okupili i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnik zemlje partnera – Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, mostarski gradonačelnik Mario Kordić te direktorica sajma Dalfina Bošnjak, piše N1.

Share This Article