21 C
Zagreb
Naslovnica Tech Astronomi riješili misterij neobičnog objekta snimljenog na nebu iznad Koprivnice: 'Često se...

Astronomi riješili misterij neobičnog objekta snimljenog na nebu iznad Koprivnice: ‘Često se prijavljuje kao NLO’

Na snimci na kojoj se vidi neobični objekt nije bilo moguće puno toga razaznati, ali iz Astronomskog društva Koprivnica dali su objašnjenje

Neobičan leteći objekt snimljen je prije nekoliko dana u kasnim večernjim satima iznad Koprivnice, a njegovu snimku objavio je portal ePodravina.

Snimku pogledajte OVDJE.

Na snimci nije bilo moguće raznanati puno toga. Jedino što je bilo poznato jest da se objekt kretao lijevo-desno te povremeno gore-dolje. Pritom je svjetlo treptalo i mijenjalo boju. Nikakvog zvuka nije bilo. Snimka je nastala prošle srijede, 23. ožujka, malo prije 22 sata u smjeru jugozapada.

Iz Astronomskog društva Koprivnica objasnili su o čemu je riječ. Naime, “neobični objekt” je Sirius, najsjajnija zvijezda na nebu.

“Smjer gledanja odlično se poklapa, a Sirius je poznat po svom treperenju i promjenama boje. Kretanja kao takvog na snimci nije bilo, osim trešnje mobitela. No, sasvim je lako moguće da je osobi koja ga je promatrala izgledao kao da se kreće”, objavili su na svojim stranicama.

Kako objašnjavaju, sve zvijezde trepere, a po tome se najlakše razlikuju od planeta.

“Zvijezde su točkasti izvori svjetlosti jer su vrlo daleke. Od njih do nas stiže vrlo tanak snop svjetlosti koji se lako deformira i lomi prolazeći kroz slojeve zraka u Zemljinoj atmosferi. Planeti su puno bliže i stoga s njih dolazi “deblji” snop svjetlosti; nisu samo točka nego sićušan, sićušan disk. Stoga su otporniji na treperenje od dalekih zvijezda”, objasnili su iz Astronomskog društva Koprivnica.

Treperenje je, kazuju nadalje, jače što je zvijezda niže nad obzorom jer tada gledamo kroz gušći zrak i razne druge prizemne turbulencije.

“Sirius je najbolji primjer toga jer je iz naših krajeva uvijek nisko na nebu i vrlo je sjajan – najsjajniji od svih zvijezda. Stoga vrlo upečatljivo treperi, toliko jako da mu se zbog loma svjetlosti primjetno mijenja i boja. Ljudsko oko tada registrira bljeskove crvene, zelene i plave. No, to su samo optičke pojave u atmosferi”, dodali su.

Sjajne zvijezde i planeti vrlo se često prijavljuju kao “neidentificirani leteći objekti”, posebno kad su nisko na nebu. Tu uvjerljivo prednjači Venera koja je još sjajnija od Siriusa, toliko da je prozvana “kraljicom NLO-a”. Ponekad to mogu biti i Jupiter i Mars kada su u povoljnom položaju, zaključili su na svojim stranicama, piše rtl.hr.

Najnovije

Još iz rubrike