Šokantna svjedočanstva iz Buče: Bježali smo i naletjeli na ruski oklopnjak. Uslijedio je masakr

Halina Tovkač, 55-godišnja Ukrajinka, ispričala je novinarima The Guardiana kako je bježeći iz grada Buče u regiji Kijeva stradao njezin suprug, ali i troje pripadnika četveročlane obitelj iz susjedstva, među kojima su bila dva dječaka. Negdje oko 7:15 tog jutra, 5. ožujka u gradiću sjeverozapadno od Kijeva, supružnici Tovkač i njihovi susjedi, obitelj Čikmariov, odlučili su da je to to – iz pakla u ruskoj režiji pobjeći će s dva osobna automobila.

U prvom, bijelom Fordu, sjedili su 42-godišnji Oleksandr Čikmariov, njegova 33-godišnja supruga Margarita te njihova dva sina, dječaci Matvej (8) i Klim, koji je napunio četiri godine. U bijelom Dodgeu iza njih za volanom je bila Halina jer suprug nije imao vozačku dozvolu, suprug Oleg i na stražnjem sjedalu punica njihova sina Romana, Tetjana Kovalenko (50).

Bili su, priča Halina, preplašeni, ali odlučni. Loša sreća htjela je da dospiju tek 800 metara daleko. Tada je njihov maleni konvoj naišao na rusko oklopno vozilo. Iz drugog auta u kojem je sjedila Halina nije se isprva vidjelo. “Automobil Čikmariova najednom je stao pa sam se zaustavila i ja. Vidjela sam kako se otvaraju prednja vrata i kako iz njih izviruju dvije noge. Pomislila sam da su svi mrtvi. Dogodilo se tako brzo, ni sama ne znam. Suprug je zavrištao “okreni se, okreni se”. Zatim sam osjetila da me nešto pogodilo u desno rame, metak. Gurnula sam muža da iziđe iz auta, ali nije se micao. Shvatila sam da je mrtav. Otvorila sam vrata i počela bježati”, ispričala je Halina iz bolesničkog kreveta novinarima.

Tetjana je također preživjela napad. No, nije mogla izaći iz vozila dok nije nogom razbila prozor kako bi se spasila. Automobil susjeda za koji je trenutak zahvatio plamen. Samo je Oleksandr preživio. Suprugu i dva dječaka pokosila je vatra iz strojnica koje su zasule automobil mecima.

Oleksandr je puzeći izašao iz uništenog auta i sakrio se iza Halininog automobila. Na prednjem sjedalu pronašao je mobitel. “Nazvao me”, ispričao je Roman Tovkač, Halinin sin kojega je rat u Ukrajini zbog posla zatekao u inozemstvu. “Rekao mi je da su svi mrtvi. Ubijeni su ti i majka i otac”, priča 33-godišnji Roman.

Susjeda Oleksandra spasili su ljudi iz automobila koji je kasnije tuda prošao. U međuvremenu je izgubio nogu. Kada su mu se obratili novinari Guardiana, rekao je da još nije spreman razgovarati o gubitku svoje obitelji.

Roman Tovkač kaže kako će se uskoro vratiti u Buču kako bi pronašao tijelo svog oca. Susjedi mu kažu da je tijelo bilo u automobilu pet dana. Rusi nisu dali da ga se ukloni. “Ne znam gdje je sada tijelo moga oca. Moram ga pronaći”. Halina Tovkač trenutačno se nalazi u bolnici u Černobilu na liječenju. Liječnici su joj rekli da bi, da je metak ušao samo centimetar niže, i ona bila mrtva. No, tu je, kaže, da ispriča svijetu što se dogodilo. “Na njihovom oklopnjaku vidjela sam slovo Z”, rekla je. Prema njezinu sinu Romanu, riječ je o ratnom zločinu.

Njihovu priču Guardian nije mogao potvrditi iz neovisnog izvora. Međutim, Halina je poslala fotografiju svoje rane, a ima i drugih sličnih priča koje stižu iz Ukrajine.

U subotu je objavljeno da su tijela najmanje 20-orice muškaraca pronađena u tom gradu na jednoj ulici. Jednom muškarci ruke su bile vezane. Čak 16 od 20 leševa bilo je ili na pločniku ili uz rub ceste, izvijestio je novinar AFP-a kojem je vojska odobrila ulazak u grad. Tri beživotna tijela bila su nasred ceste, a jedno je ležalo u dvorištu kuće.

Kod žrtve koja je ležala zavezanih ruku bila je otvorena ukrajinska putovnica. Svi su bili u civilu. Dvojica su ležala kraj bicikla, a jedan kraj napuštenog automobila. Neki su ležali s licem prema gore, neki licem prema tlu. Prema stanju tijela, novinari su zaključili da tamo možda leže već danima, prenosi Jutarnji list.

Share This Article