9.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vlahov iz Lavova: Ruska vojska iza sebe ostavlja razrušene gradove i sela

Vlahov iz Lavova: Ruska vojska iza sebe ostavlja razrušene gradove i sela

Ekipa HRT-a i dalje je u Ukrajini. Situacija na terenu je teška, poglavito u istočnom dijelu države.

– Vratili smo se prije pola sata iz Ivano-Frankivska, to je 300-tinjak kilometara od Lavova, trebamo reći da je u tom gradu oko 200 tisuća raseljenih Ukrajinaca. Izbjeglice su smještene u školama i sportskim dvoranama, nedostaje humanitarne pomoći, traži se i pomoć vlade u Kijevu, izvijestio je reporter HRT-a Petar Vlahov u javljanju za središnji Dnevnik.

– Rusko topništvo raketiralo je Dnjepropetrovsk. Ruska vojska povlači se sa sjevera, ali iza sebe ostavlja razrušene gradove, sela i, nažalost, i brojne poginule, ubijene civile.

Ovaj rat koji je duboko krvav i za jednu i za drugu stranu traži novčane izdatke, kako za Ukrajinu, tako i za Rusiju, govori Vlahov.

– Ukrajinci su izračunali da ih je u ovih mjesec dana rat stajao 10 milijardi američkih dolara, a samo razrušeni Mariupolj, šteta se isto procjenjuje na 10 milijardi američkih dolara. Smatra se da bi ukrajinski BDP ove godine mogao pasti za čak 40%, dodaje.

– Imamo različita mišljenja o tome koliko će rat trajati i što nas još čeka. U ovoj aktivnoj fazi, kada se rat rasplamsao, teško je to predvidjeti. Možda mjesec ili dva. Ovisno o političkim i vojnim čimbenicima, mogao bi trajati još mjesecima. No kada rat završi, čeka nas obnova razrušenih gradova, poput Mariupolja, Černjihiva ili Harkiva, rekao je počasni konzul RH u Ukrajini Vitalij Zapukhijak.

Najnovije

Još iz rubrike