4.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nešto je grunulo u Zagrebu! Građani su se prestrašili i odmah pomislili...

Nešto je grunulo u Zagrebu! Građani su se prestrašili i odmah pomislili na potres. No, odgovor je dao MORH

U Zagrebu se oko 10:40 sati čuo glasan zvuk, poput eksplozije ili udara. Mnogi su pomislili prvo na, naravno, potres. Drugi da je nešto eksplodiralo.

No, riječ je o redovitim letačkim aktivnostima borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom kojih je došlo do probijanja zvučnog zida.

Aplikacija za potrese EMSC-a bila je zatrpana komentarima iz svih dijelova Zagreba, ali i okolice.

Tako je jedan Zagrepčanin na EMSC napisao: “Baš se jako osjetilo. Grunulo je. Prepalo me”. No, neki su odmah zaključili da se ipak radi o probijanju zvučnog zida: “Stvarno jaki udarac se čuo. Probijen je zvučni zid, ne dižite paniku”.

U nastavku prenosimo objavu MORH-a koji je najavio letačke aktivnosti.

“U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u petak, 14. siječnja 2022. u periodu od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Planiran probni let provodit će se kao zadnja faza ispitivanja aviona tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida na visini od 10 000 do 14 000 metara na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje”, stoji u priopćenju MORH-a, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike