18.9 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Objavio srbijanski mason: Utjecaj masonerije na raspad Jugoslavije

Objavio srbijanski mason: Utjecaj masonerije na raspad Jugoslavije

Piše: Bože Vukušić, fb

RASPAD JUGOSLAVIJE: TEORIJA UROTE NA KVADRAT

Među najzanimljivijim medijskim temama jesu tajne službe i druga tajna društava, čije djelovanje je plodno tlo za raznorazna manje ili više realna nagađanja i špekulacije – teorije urota.

Srbijanski mason i obnovitelj Velike lože Jugoslavije, Zoran D. Nenezić, općenito je percipiran kao seriozna osoba. Nenezić u svojoj knjizi „Masoni u Jugoslaviji 1964. – 1999., II. dio“ iznosi vrlo zanimljive podatke o planu Zapada nakon smrti diktatora Tita prema Jugoslavije.

Prema Neneziću, neposredno nakon dolaska Mihaila Gorbačova na vlast u SSSR-u, tijekom 1984./1985. pokrenuto je dogovaranje između SAD-a i SSSR-a o geopolitičkoj suradnji.

Vezano uz Jugoslaviju, Nenezić navodi da njena „međunarodna pozicija kao dotadašnje tampon zone između dva suprotstavljena bloka, posle smrti Josipa Broza, koji je bio garant obaju strana, i novih američko-sovjetskih odnosa nije više povlaštena i zbog toga vlade, međunarodne financijske institucije, komercijalne banke i inostrane firme nisu zainteresovane za daljnja ulaganja u jugoslavensku privredu“.

„Svjetski establishment“, navodi dalje Nenezić, delegirao je „svjetsku masoneriju“ kao posrednika u pregovorima s „jugoslavenskim establishmentom“ oko budućnosti Jugoslavije, a „svjetska masonerija“ odabrala je upravo njega kao osobu za neposredni kontakt s beogradskim/jugoslavenskim vlastodršcima. Poruka je glasila:

„Dotadašnji razvoj unutrašnjih ekonomskih i političkih procesa u Jugoslaviji pokazuje da ona sama nije u mogućnosti da sve to prevaziđe, odlučeno je da se Jugoslaviji ponudi celovit program koji bi joj obezbedio pretpostavke za očuvanje integriteta u postojećim granicama…“.

Međutim, „jugoslavenski establishment“, svjedoči Nenadić, tu je ponudu odbio, premda mu je bilo prezentirano da će u tom slučaju „Sovjeti i američka strana tada podupreti unutarnje antagonizme i doprineti raspadu Jugoslavije po nacionalno-republičkim šavovima“.

Naoko je nerazumljivo, gotovo kao teorija urote na kvadrat, što su ove informacije plasirane prije dvadesetak godina, u hrvatskim medijima potpuno prešućene.

To posebice s obzirom na činjenicu da je nekoliko poznatih i nekad vrlo utjecajnih srpskih političara, nastupajući kao politički analitičari u raznim televizijskim emisijama, u posljednje vrijeme sve češće ističu da je skupina zapadnih zemalja, prvenstveno okupljenih u vojnoj alijansi NATO koju predvodi SAD, još sredinom 80-tih godina prošloga stoljeća napravila plan razbijanja Jugoslavije na osam manjih državica: šest republika + dvije „autonomne pokrajine“.
(vidi moju objavu: STRAHOVANJA ALEKSANDRA VUČIĆA – VELIKA SRBIJA, “SRPSKI SVET” ILI BEOGRADSKI PAŠALUK?!)

Analiza: Strahovanja Aleksandra Vučića – Velika Srbija, “Srpski svet” Ili Beogradski pašaluk?!

Najnovije

Još iz rubrike