Protivnici COVID mjera planiraju nove akcije: Po tajnim grupama regrutiraju hranitelje, iscjelitelje i vitezove

Foto: DNEVNIK.hr

Jednom od govornika velikog prosvjeda protiv korona mjera – Marku Franciškoviću određen je istražni zatvor zbog sumnje za javno poticanje na terorizam. Natko Kovačević pušten je da se brani sa slobode.

Prosvjednici, koji su ih u subotu dočekali ispred Županijskog suda, već planiraju nove akcije. Reporter Nove TV Dino Goleš zavirio je u njihove skrivene grupe na društvenim mrežama i pronašao hrpu ekstremističkih ideja.

Prosvjednici su pozdravili svog heroja, ali Marko Francišković ostaje u istražnom zatvoru. Skandiralo se “u boj u boj, za narod svoj”.

Stipica Akrap, odvjetnik Marka Franciškovića pojasnio je kako je njegov branjenik u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

“On je pred državnim odvjetnikom aktivno iznosio obranu i odgovarao na postavljena pitanja”, kazao je branitelj te dodao kako Francišković poriče počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, jer je u svojim nasutpima nastupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje.

No DORH ga, zajedno s Natkom Kovačevićem koji je pušten da se brani sa slobode, sumnjiči i da je putem interneta pozivao građane na napade “tjelesnog integriteta drugih osoba”.

Prosvjednici su prije dolaska na Županijski sud za 18. prosinca najavili rušenje Vlade najvećim prosvjedom do sada.

Svoje aktivnosti organiziraju putem društevnih mreža – primarno na aplikaciji Telegram. Kako doznajemo, grupe i komunkaciju prati i SOA. Imaju na desetke grupa. U neke smo uspjeli ući i vidjeli ekstremističke poruke:

“Mi jednostavno nemamo što raditi na Trgu bana Jelačića… Mi moramo na Markov trg, u Sabor i u Banske dvore. Zato i jesu tako dobro čuvani od građana. Nema mirnog rješenja, jednostavno nema”.

Spominje se i gerilski način “ratovanja” dok se ne dobiju upute s “više” razine.

Otvorene su i županijske grupe u koje pozivaju potencijalne istomišljenike ovakvim porukama:

“Vi ste odabrani! Od ovog trenutka na dalje bit ćete svjetlo u mraku koje pokazuje put izgubljenim dušama. Na vas sada prelazi odgovornost pastira i vi ćete biti temelj na kojem ćemo izgraditi tvrđavu”

Kao u apokaliptičnim filmovima – ljude regrutiraju u tri kategorije – na hranitelje – čija je zadaća uzgoj hrane, iscjelitelje – medicinske ili duhovne koji će nabavljati lijekove i medicinsku opremu te, možda najopasnije – vitezove:

“Ljudi koji imaju znanja i sposobnosti za djelovanja u vrijeme životne ugroze, osobe koje imaju opremu i znanje o rukovanju tom opremom”.

Prema Zakonu, javno poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se i do 3 godine zatvora. Kazniti se mogu i oni koji to odobravaju, a kazniti se može i sam pokušaj, piše Dnevnik.hr

Javno poticali na terorizam? Policija u pet županija pretražuje objekte, vozila, opremu…

Javno poticali na terorizam? Policija u pet županija pretražuje objekte, vozila, opremu…

Javno poticali na terorizam? Policija u pet županija pretražuje objekte, vozila, opremu…

Share This Article