24.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Tko je novi austrijski kancelar Karl Nehammer koji zamijenio i Kurza u...

Tko je novi austrijski kancelar Karl Nehammer koji zamijenio i Kurza u stranci?

Austrija je jučer dobila novog kancelara. Nakon iznenadnog političkog potresa i turbulencija u Austriji koje je jučer izazvao bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz najavivši potpuno povlačenje iz politike, a time i s mjesta predsjednika Narodne stranke (ÖVP), te potom i domino-efektom izazvane iznenadne objave aktualnog kancelara Alexandera Schallenberga da se povlači s kancelarske dužnost, te potom kasno navečer i ostavke ministra financija Gernota Blümela da se i on kao i njegov prijatelj Kurz povlači iz političkog života i posvećuje svojoj obitelji, predsjedništvu Narodne stranke nije ništa drugo ni preostalo nego da hitno sazove sjednicu i rekonstruira svoje i vladine redove.

Rezultat tog jučerašnjeg zasjedanja na konferenciji za novinare u Političkoj akademiji ÖVP-a u Beču predstavio je novoizabrani austrijski savezni kancelar i novi čelnik “narodnjaka”, 49-godišnji Karl Nehammer, koji je do sada obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova.

– Jednoglasno sam od predsjedništva stranke izabran kao kandidat za kancelara – rekao je Nehammer novinarima dodavši:

– To mi je osobno velika čast i privilegij da smijem obnašati dužnost predsjednika nove Narodne stranke. Nehammer je kazao da ÖVP ima veliki značaj u Austriji jer su dvije trećine gradonačelnika u zemlji i šest od ukupno devet pokrajinskih poglavara iz “narodnjačkih” redova. – Zastupljeni smo u svoj širini društva s ciljem da vodimo politiku u korist građana – istaknuo je. Ukazao je na Kurzovo vrijeme i njegove zasluge, a to je, kako je napomenuo, da je stranka “uspjela zadržati svoje čvrste stavove i vodi jasnu politiku po pitanju azila, migracije i sigurnosti građana”.

– Meni su važne tri osnovne vrijednosti i njima ću se rukovoditi i u ÖVP-u: odgovornost, solidarnost i sloboda – poručio je budući kancelar napomenuvši kako je sloboda u demokraciji “ključna riječ”, ali da svi mi imamo “kako prava tako i obveze”. – Osobna odgovornost je osnovni simbol slobode – dodao je. Ustvrdio je kako slobodu “ograničava koronavirus, koji nas već predugo opterećuje i kako ga stoga treba stjerati u kut”. Nehammerovo imenovanje za novog šefa austrijske vlade podržala je i stranka Zelenih na čelu s potkancelarom Wernerom Koglerom, koja je manji koalicijski partner “narodnjaka” u vladajućoj koaliciji, kao i čelnici austrijskih saveznih pokrajina iz redova ÖVP-a. Nehammer je potom rekao kako se je Narodna stranka odlučila na stranačku i vladinu rekonstrukciju te da će austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu predložiti novi ministarski tim.

Dosadašnji kancelar u ostavci Alexander Schallenberg vraća se na mjesto ministra vanjskih poslova Austrije, koje je obavljao i prije kancelarske dužnosti, na kojoj je bio nešto manje od dva mjeseca, točnije 52 dana. Dosadašnji ministar vanjskih poslova Michael Linhart vraća se u Pariz na veleposlaničko mjesto, s kojeg je pozvan da bude ministar u Schallenbergovoj vladi. Umjesto Gernota Blümela koji je jučer podnio ostavku, novi ministar financija je Magnus Brunner, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i klime. Novi ministar unutarnjih poslova i Nehammerov nasljednik postaje Gerhard Karner iz Donje Austrije. Nakon što je iznenadno podnio ostavku i ministar obrazovanja i znanosti Heinz Faßmann, predsjedništvo ÖVP-a je za novog ministra u tom resoru izabralo rektora Sveučilišta u Grazu Martina Polascheka. Nehammer je rekao kako k njemu u Savezno kancelarstvo za državnu tajnicu dolazi Claudia Plakolm iz Ministarstva zaštite okoliša i klime, čija će zadaće, među ostalim, biti i briga za mlade.

– Ovaj ću dobar i ambiciozan tim predložiti predsjedniku – istakao je novi austrijski kancelar Nehammer koji bi trebao u ponedjeljak prisegnuti pred predsjednikom Austrije Van der Bellenom u bečkom Hofburgu. Karl Nehammer rođen je 1972. u Beču. Bio je na raznim dužnostima i poslovima unutar i izvan ÖVP- a. Do ulaska u Kurzovu vladu početkom 2020. godine bio je glavni tajnik Narodne stranke. Na Sveučilištu “Donau” u donjoaustrijskom Kremsu završio je dvogodišnji studij političke komunikacije. Bio je i oficir u austrijskoj saveznoj vojsci te trener za komunikaciju i umrežavanje u ÖVP-ovoj Političkoj akademiji.

Nehammer je inače, kako navode domaći mediji, među kolegama cijenjen i omiljen. Očito je i po ukusu većine Austrijanaca, jer je njih čak 55 posto za tjednik “Profil” reklo kako o Nehammeru kao političaru, suprugu i ocu dvoje djece ima “dobro mišljenje”.Ono što mu se je do sada kao ministru unutarnjih poslova najčešće predbacivalo je da je “tvrdolinijaš”. Posebice po pitanju azila i migracije. – Što se tiče azila, migracija i sigurnosti u Austriji, i dalje ću se držati svog pravca – poručio je i jučer novi austrijski kancelar, koji je kao ministar unutarnjih poslova oštro kritiziran kako od dijela Austrijanaca tako i članica Europske unije, jer je odbio primiti maloljetnike iz izbjegličkog logora u Grčkoj kao i one iz Afganistana uz obrazloženje da je Austrija, odmah iza Švedske, zemlja članica EU koja je zbrinula daleko najviše azilanata i izbjeglica po stanovniku, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike