26.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Skandal u Austriji: Mučili i seksualno zlostavljali bespomoćne ljude u domu za...

Skandal u Austriji: Mučili i seksualno zlostavljali bespomoćne ljude u domu za starije i nemoćne

Austrijske vlasti istražuju četvero njegovatelja, bivših zaposlenika u domu za starije i nemoćne u Sitzenberg-Reidlingu u Donjoj Austriji. Osumnjičeni su za seksualno zlostavljanje i mučenje štićenika doma.

Četvero njegovatelja – tri žene i muškarac u dobi od 30 do 45 godina, osumnjičeni su da su zanemarivali, mučili i seksualno zlostavljali bespomoćne osobe, štićenike doma za starije i nemoćne u Sitzenberg-Reidlingu u Donjoj Austriji.

Istraga je počela još proljetos, no njegovatelji su se u istrazi branili šutnjom, a njihov odvjetnik Stefan Gloß zatražio je prekid postupka.

Možda bi do prekida istrage i došlo da ovih dana nisu isplivale stravične fotografije zlostavljanja u jednoj chat grupi na WhatsAppu, piše Kurier. Fotografije su predane javnom tužitelju, a državno odvjetništvo sada istražuje i koliko je žrtava njihova zlostavljanja.

Odvjetnik pacijenata Gerald Bachinger izjavio je da je iznenađen optužbama. Navodi i kako je voditelj doma za starije prije bio “vrlo transparentan i otvoren”, no da su posljednja događanja pokazala kako “nitko nije imun od takvih incidenata”. U istragu se uključilo državno odvjetništvo i Ured pučkog pravobranitelja te državno stručno nadzorno tijelo.

Privatnim domom za starije i nemoćne upravlja tvrtka SeneCura. Glasnogovornica tvrtke kazala je ranije da je dio zaposlenika čuo pritužbe štićenika i to prijavio upravi doma. Četvero njegovatelja je odmah dobilo otkaz. Tvrtka SeneCura je unutar kompanije osnovala interno istražno povjerenstvo, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike