6.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Nije Hrvatska: Ovako mjere protiv COVID-19 propisuje ozbiljna država s ozbiljnim stručnjacima

Nije Hrvatska: Ovako mjere protiv COVID-19 propisuje ozbiljna država s ozbiljnim stručnjacima

Mjere u Švedskoj, Agencija za javno zdravstvo:

Mjere kontrole infekcije COVID-19 od 22. studenog i 1. prosinca

Preporuke za testiranje bit će produžene od 22. studenog. Od 1. prosinca uvest će se više mjera kontrole zaraze, poput mogućnosti korištenja potvrda o cijepljenju na javnim skupovima i događanjima te preporuka operaterima kako bi posjetiteljima olakšali držanje udaljenosti.

Ovo se primjenjuje od 22. studenog

I oni koji su cijepljeni i oni koji nisu cijepljeni trebali bi se testirati kada osjete simptome.

Također se onima koji su cijepljeni preporuča da se testiraju kada osjete simptome. Primjenjuju se sljedeće preporuke:

Obratite pozornost na nove simptome kao što su grlobolja, curenje iz nosa, groznica, kašalj ili općenito loš osjećaj.
Ostanite kod kuće ako razvijete bilo koji od ovih simptoma ili druge simptome respiratorne infekcije.

Testirajte se na COVID-19 ako razvijete simptome. To se odnosi i na one koji su cijepljeni i na one koji nisu cijepljeni. Djeca koja još nisu krenula u predškolsku nastavu i oni koji su imali potvrđenu infekciju COVID-19 u posljednjih šest mjeseci ne moraju se testirati. Na 1177.se možete pročitati o postupcima testiranja u regiji u kojoj živite.

Ako ostanete kod kuće kada razvijete simptome, smanjujete širenje COVID-19 i drugih infekcija kao što su gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Ostanite kod kuće s posla, škole, predškole i drugih aktivnosti kada imate simptome respiratorne infekcije čak i ako ste dobili negativan rezultat testa na COVID-19. To će smanjiti širenje drugih infekcija.

Nazovite telefonski broj 1177 ako trebate pomoć u procjeni simptoma ili savjet o tome gdje potražiti liječničku pomoć. To je osobito važno za osobe u rizičnoj skupini kojima je možda potrebna skrb za bolesti koje nisu COVID-19, npr. gripe.

Ovo se primjenjuje od 24. studenog

Ažurirane su smjernice za praćenje kontakata koje je izdala Agencija za javno zdravstvo. Članovi kućanstva s osobom s dijagnozom COVID-19 moraju ostati kod kuće sedam dana i testirati se na COVID-19.

Ovo se odnosi na:

Kada je osoba pozitivna na COVID-19, oni koji žive u istom kućanstvu dobit će od zdravstvenih službi pravila ponašanja o ostanku kod kuće sedam dana od dana kada je osoba koja je bila pozitivna testirala. To se odnosi i na one koji su cijepljeni i na one koji nisu cijepljeni, bez obzira imate li simptome ili ne i bez obzira na dob.

Svima se preporučuje testiranje. Onima koji imaju simptome preporučuje se da se odmah testiraju kada se simptomi pojave. Oni koji nemaju nikakve simptome trebali bi se testirati pet dana nakon što je osoba u kućanstvu koja je bila pozitivna napravila test. Djeca koja još nisu krenula u predškolsku nastavu ne moraju se testirati, već trebaju ostati kod kuće.

Svatko tko ne osjeti simptome i ima negativan rezultat testa može se vratiti na posao, školu ili druge aktivnosti sedam dana nakon dana kada je osoba u kućanstvu koja je bila pozitivna testirala. Još uvijek je važno obratiti pozornost na nove simptome.

Osobe koje su imale potvrđenu infekciju COVID-19 u posljednjih šest mjeseci ne moraju se testirati niti ostati kod kuće u vezi s praćenjem kontakata. Međutim, moraju ostati kod kuće ako dožive nove simptome respiratorne infekcije.

Preporuka za cijepljene osobe i za one koji nemaju simptome da ostanu kod kuće i testiraju se ako je netko u kućanstvu pozitivan na COVID-19, postupno će se uvoditi u regije.

Ovo se primjenjuje od 1. prosinca

Od 1. prosinca vrijede novi propisi i opće smjernice protiv širenja zaraze na javnim okupljanjima i događanjima. Pokrivaju javna okupljanja i javna događanja te uključuju okruženja u kojima se okuplja mnogo ljudi. Od 1. prosinca organizatori javnih okupljanja i događanja u zatvorenom prostoru s više od 100 sudionika moći će koristiti potvrde o cijepljenju.

Javna okupljanja i javna događanja s potvrdama o cijepljenju

Javna okupljanja u zatvorenom prostoru i javna događanja s više od 100 sudionika mogu koristiti potvrde o cijepljenju ili primjenjivati ​​opsežnije mjere kontrole infekcije. Ako koriste potvrde o cijepljenju, i dalje se moraju pridržavati osnovnih mjera kontrole infekcije. To uključuje postavljanje informacija o tome kako izbjeći širenje zaraze, pružanje mogućnosti pranja ruku i informiranje osoblja. Također moraju imati procedure za rukovanje potvrdama o cijepljenju. Osobe mlađe od 18 godina ne moraju predočiti potvrdu o cijepljenju.

Zahtijevanjem potvrde o cijepljenju od sudionika, organizator može nastaviti s radom bez ograničenja broja sudionika.

Mogućnost korištenja potvrda o cijepljenju uvodi se 1. prosinca.

Javna okupljanja i javna događanja bez potvrda o cijepljenju

Javna okupljanja u zatvorenom prostoru i javna događanja s više od 100 sudionika koja ne koriste potvrde o cijepljenju moraju poduzeti više mjera kontrole infekcije.

To uključuje poštivanje osnovnih mjera kontrole infekcije, kao što je informiranje posjetitelja o tome kako izbjeći širenje zaraze i pružanje mogućnosti pranja ruku. Posjetiteljima također moraju ponuditi dodijeljeno sjedalo, imati maksimalno osam osoba zajedno i najmanje jedan metar udaljenosti između grupa.

Također su obuhvaćeni općim smjernicama kako bi se izbjegla gužva. To uključuje širenje vremena dolaska sudionika, posebne ulaze i izlaze, označavanje udaljenosti i druge alternative fizičkim redovima.

Sajmovi u zatvorenom prostoru obuhvaćeni su propisom i općim smjernicama

Sajmovi u zatvorenom prostoru obuhvaćeni su propisom i općim smjernicama protiv širenja zaraze. To uključuje pružanje informacija o tome kako izbjeći širenje infekcije, pružanje mogućnosti pranja ruku i dizajniranje prolaza između, na primjer, tribina kako bi se izbjegla gužva. Strane posjetitelje također treba informirati o preporukama Agencije za javno zdravstvo.

Aktivnosti obuhvaćene općim smjernicama protiv širenja zaraze

Slobodne i kulturne aktivnosti, mjesta trgovanja i tržnice također su obuhvaćeni općim smjernicama, ali ne i mogućnošću korištenja potvrda o cijepljenju.

Svoje posjetitelje moraju informirati o tome kako izbjeći širenje zaraze i omogućiti mogućnost pranja ruku. Također im se preporučuje poduzimanje mjera za smanjenje rizika od gužve. To uključuje alternative za redove, širenje vremena dolaska posjetitelja, usmjeravanje posjetitelja da primjene ravnomjeran protok ljudi na tržnicama ili označavanje odgovarajuće udaljenosti na podu.

Zahtjevi potvrde o cijepljenju

Cijepljenje je preduvjet za potvrdu o cijepljenju i ne može se zamijeniti potvrdom o oporavku ili negativnim rezultatom testa.

U Švedskoj “cijepljen” znači da ste primili najmanje dvije doze cjepiva protiv COVID-19. Od druge doze mora proći najmanje dva tjedna. Osobe koje nisu cijepljene ili su primile samo jednu dozu smatraju se necijepljenima i ne mogu dobiti potvrdu o cijepljenju.

Potvrdu o cijepljenju možete preuzeti na E-hälsomyndigheten

Razlozi promjena

Mjere prevencije COVID-19 ne bi trebale biti restriktivnije nego što je opravdano prijetnjom ljudskom zdravlju. Također moraju uzeti u obzir najbolji interes djeteta. Agencija za javno zdravstvo stoga kontinuirano prilagođava mjere protiv COVID-19 trenutnoj situaciji. Sredinom studenog zabilježen je porast u europskim zemljama unatoč visokoj pokrivenosti cijepljenjem, a u nekim švedskim regijama došlo je do sve većeg širenja infekcije. Agencija za javno zdravstvo stoga smatra da su potrebne daljnje radnje.

Opće smjernice Agencije za javno zdravstvo od 29. rujna

Zaštitite druge od rizika zaraze COVID-19

Svatko treba biti oprezan na simptome COVID-19. Ako sumnjate da imate COVID-19, trebali biste ostati kod kuće i izbjegavati kontakt s drugim ljudima.

Ograničite širenje COVID-19

Cijepljenje je najbolji način da izbjegnete ozbiljno oboljenje i širenje COVID-19.

Ako niste u potpunosti cijepljeni protiv COVID-19, trebali biste biti posebno oprezni s osobama u rizičnim skupinama i onima u dobi od 70 ili više godina. Također biste trebali poduzeti potrebne mjere opreza kako biste izbjegli zarazu i širenje COVID-19. Gdje je moguće trebate:

Držite distancu od drugih ljudi

Poduzeti dodatne korake kako biste izbjegli bliski kontakt s osobama u rizičnim skupinama i onima u dobi od 70 i više godina.

Ovaj savjet se ne odnosi na osobe mlađe od 18 godina ili na one kojima je savjetovano da se ne cijepe protiv COVID-19 iz zdravstvenih razloga.

Preporuke onima koji dolaze u Švedsku iz inozemstva

Preporuka za testiranje po dolasku u Švedsku vrijedi do 31. prosinca. Ova se preporuka odnosi na one u dobi od 6 ili više godina koji nisu u potpunosti cijepljeni ili koji nisu imali potvrđen COVID-19 u posljednjih 6 mjeseci.

Preporuka za sve putnike u Švedsku da se testiraju ako razviju simptome COVID-19

Preporuke su na engleskom OVDJE

Najnovije

Još iz rubrike