26.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Francuski mediji o dolasku Macrona u Zagreb: Najveća narudžba oružja još od...

Francuski mediji o dolasku Macrona u Zagreb: Najveća narudžba oružja još od balkanskih ratova

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je potpisao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem “Strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske” u Zagrebu, dok su ministri obje zemlje potpisali ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Vijest o kupnji milijardi eura vrijednih aviona francuske proizvodnje kratko je bila zabilježena u većem dijelu francuskih medija.

Evo nekih reakcija.

TV5Monde navodi u članku kako je danas došlo do kupovine Rafala te da je cilj modernizacije hrvatske vojske.

“S ovom akvizicijom, objavljenom u svibnju, Zagreb planira modernizirati svoju vojsku i provesti najveću narudžbu oružja još od balkanskih ratova za nezavisnost”, navodi TV5Monde koji se poziva na AFP, kao i brojni drugi francuski mediji.

Ugledni ekonomski portal Les Echos navodi kako je danas potpisan ugovor o kupovini te detalje o tome što uključuje kupovina francuskih višenamjenskih borbenih aviona. Napominju kako su zbog grčke, hrvatske i egipatske te katarske kupovine navedenih bojnih aviona Rafali postali “bitno sredstvo zaštite Mediterana”.

Portal Paris Match preuzeo je većinu informacija o posjeti francuskog predsjednika od AFP-a, međutim proširili su vijest s Macronovim i Plenkovićevim izjavama, kao i o detaljima o kupovini Rafala.

Ekonomski tjednik Challenges kratko objavio je vijest o dolasku Macrona u Zagreb, te u naslovu napominju kako je kupovina višenamjenskih borbenih aviona “starteško partnerstvo Pariza i Zagreba”.

Lokalni medij MarseilleNews pak ni ne navodi razlog dolaska francuskog predsjednika u Hrvatsku, već prenose njegove izjave vezane uz migrantsku krizu.

“Govoreći na konferenciji za medije u Zagrebu, kazao je: – Trebamo pojačati europsku suradnju. Francuska je tranzitna zemlja. Vrlo jasno ću reći da su naše sigurnosne snage na terenu i danju i noću”, navodi se u tekstu, prenosi Večernji.

Otkud razlika u cijeni za Rafale u iznosu od 160 milijuna kuna?

Najnovije

Još iz rubrike