1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uhićeni Zvonko Vekić, osječki sudac i njegova prijateljica: Osumnjičeni su za pranje...

Uhićeni Zvonko Vekić, osječki sudac i njegova prijateljica: Osumnjičeni su za pranje novca

Osječki sudac Zvonko Vekić, osumnjičen za primanje mita od odbjeglog Zdravka Mamića, uhićen je pod sumnjom za pranje novca, doznaje Dnevnik Nove TV. U tijeku su pretresi.

Uhićena je i sučeva prijateljica, pod istim optužbama, javlja Dnevnik.hr.

Podsjetimo, Zvonko Vekić je u pritvoru bio od 10. lipnja do 7. srpnja, osumnjičen za primanje mita od odbjeglog Zdravka Mamića. Pušten je nakon što je Uskok po završetku ispitivanja posljednjeg svjedoka predložio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda ukidanje pritvora u kojem je Vekić bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Istraga je tada pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Tri osječka suca, među kojima je bio i Vekić sumnjičili su se za primanje oko 400.000 eura mita od Zdravka Mamića u zamjenu za oslobađajuću presudu u prvom sudskom postupku te za odbacivanje druge optužnice protiv njega.

USKOK ga je je sumnjičio i za primanje mita u u obliku ljetovanja i putovanja.

Uhićenje suca Vekića u Novom danu komentirao je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

“Mislim da je to povezano s onim predmetom, ali to otvara novo pitanje. Zašto nije završen stegovni posutpak protiv sudaca među kojima je i Vekić? prije će završiti kazneni postupak ili barem istraga, nego stegovni postupak. Mi imamo predsjednika Vrhovnog suda protiv kojeg je vođen stegovni postupak koji nikad niej završen. Zapravo ga je Sabor zaustavio jer se protiv predsjednika Vrhovnog suda ne može voditi stegovni postupak. I mi nikad nećemo znati je li on uredno obavljao dužnost ili nije”, komentirao je Turudić.

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje se provode u Osijeku i odnose se na dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kazneno djelo pranja novca u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage ovog Ureda. U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, priopćio je USKOK.

Iz policije pak navoda da su “koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, nastavili su kriminalističko istraživanje koje se vodilo radi kaznenih djela protiv službene dužnosti i to nad dvije osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva – pranja novca”.

“Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila dvije osobe, od kojih je jedna pravosudni dužnosnik te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji”, priopćila je policija, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike