5.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Tomašević zbog štednje zaustavio energanu u kojoj bi se trebao zbrinjavati mulj...

Tomašević zbog štednje zaustavio energanu u kojoj bi se trebao zbrinjavati mulj iz pročistača otpadnih voda?

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio je javnu nabavu za izradu tehnološke inovacije za obradu mulja na pročistaču otpadnih voda procijenjene vrijednosti 22 milijuna kuna bez PDV-a.

Kao razlog navedene su mjere štednje, donosi tportal. Planiralo se izgraditi eksperimentalno postrojenje i financirati pokusni rad od šest mjeseci (19 milijuna bez PDV-a) te, ovisno o uspješnosti, izradu projektne dokumentacije postrojenja za obradu mulja s postupcima vezanim za ishođenje suglasnosti i dozvola (tri milijuna kuna bez PDV-a).

No sve to bio je dio koraka prema izgradnji konačnog postrojenja s punim kapacitetom (CUPOVZ) vrijednog 260 milijuna kuna bez PDV-a.

O mulju se naveliko pisalo, od toga da je briga o njemu pala na grad, a ne na koncesionara, da se mulj bacao po njivama Međimurja i izvozio u Mađarski, potom spaljivao u cementari i Drnišu.

‘Spalionica je za sada zaustavljena. Vrlo smo oprezni jer navodi se da je natječaj obustavljen zato što nema sredstava u proračunu. Što ako ga bude iduće godine? Stoga pušemo i na hladno. Podsjećam da je planirano da se u tu spalionicu dovozi mulj i s drugih pročistača i da Zagreb postane regionalni centar za njegovo zbrinjavanje. Očekujemo da se mulj, kako ovaj koji je na plohama, tako i onaj koji se proizvede, zbrine na propisan i adekvatan način’, kazala je Branka Genzić-Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike