-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković: Milanović baca te smiješne teme a vi pitate mene, idite...

VIDEO Plenković: Milanović baca te smiješne teme a vi pitate mene, idite tamo pa ga pitajte, ne mene. Zahvaljujući meni Macron dolazi

Danas je održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a po završetku izjavu je dao predsjednik stranke Andrej Plenković.

Plenković je najprije zahvalio Tomi Medvedu na svemu što je učinio u organizaciji Dana sjećanja u Vukovaru, a najavio je i dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji prvi put dolazi u posjet Hrvatskoj, piše N1.

“Razmotrili smo općepoznatu činjenicu da je naša Vlada i Stožer bio vrlo obazriv u odnosu na druge zemlje poštujući prava građana”, kaže Plenković koji smatra i da je Vlada bila uspješna u tome da zadrži što je moguće normalniji način života.

“Osvrnuli smo se i na prosvjede i konstatirali da nema dilema da su prosvjedi imali politički karakter i da su na njima bili lideri političkih stranaka koji pokušavaju profitirati na koroni”, kaže.

“Naši građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red”, kaže Plenković dodjaući da će se ta razlika sada jako vidjeti jer će Vlada predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kaže i kako je prosvjed okupio različite karaktere, a među njima su bili i oni koji su imali čist politički motiv.

“U demokracijama je to normalno. Mi smo pogodili mentalitet naših ljudi i zato smo bili vrlo obazrivi u mjerama koje smo poduzimali. Ovo nije bio prosvjed protiv cijepljenja, ovo je bio prosvjed protiv testiranja. Svi oni koji su bili na prosvjedu su pokazali da se ne žele testirati. To je sve”, kaže premijer.

Kalibriranje mjera

“Što se tiče našeg mentaliteta, prije svega bih vodio računa o onome što smo radili kalibrirajući mjere. Vlada nema luksuz voditi se samo logikom zdravstvene zaštite ili epidemioloških mjera. Mi ne možemo jamčiti da će se svi pridržavati mjera koje su na snazi”, govori Plenković.

“Mjerama smo omogućili što normalnije funkcioniranje” kaže.

“Sada vidimo političku manipulaciju opcija koje nastoje profitirati na koroni i napraviti nered. Što se tiče Austrije, ona ide smjerom koji čak najavljuje obvezno cijepljenje. Ono neće biti obvezno u Hrvatskoj, ali zato postoje covid potvrde”, kaže.

“Zakon će se primjenjivati na sve. Ured predsjednika nije izvan hrvatske države. Može se dogoditi na netko od djelatnika u Uredu PRH kaže da kraj nje sjedi osoba koja nema covid potvrdu i boji se da ga ne zarazi, sanitarni inspektor će doći i pregledati covid potvrde. Ured PRH nije nikakav vojni objekt, kao što nije ni Vlada ni Sabor, to su tlapnje i bezvezarije”, kaže.

Dolazak Macrona

Na pitanje o nepozivanju predsjednika Milanovića na ručak s francuskim predsjednikom, Plenković kaže da mu je ponudio da organizira večeru ili ručak s Macronom, ali je on to odbio. “Nije htio nijedno, rekao je da će doći na sastanak”, kaže. O tome je li neobično da se postupa tako kaže: “Da on baca te smiješne teme a vi pitate mene, idite tamo pa ga pitajte, ne mene. Zahvaljujući meni Macron dolazi.”

“Nije to nesuradnja dva brda nego njihovo odbijanje da budu domaćini ručka ili večere”, kaže. “Ne, uopće neću na to odgovarat. Imamo po prvi put u 30 godina dolazak francuskog predsjednika koji je pripreman dugo i gdje ćemo potpisati ugovor vrijedan milijardu eura… I vi mene ispitujete da ja odgovaram zašto je netko drugi propustio biti domaćin ručka ili večere. Pitajte njega, to je jako važno”, govori Plenković, prenosi N1.

Milanović nije pozvan na ručak s Macronom: Trebala je biti večera na Pantovčaku, ali predsjedniku nije pasao termin

Najnovije

Još iz rubrike