26.9 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Sud EU još jednom dao za pravo korisnicima konvertiranih kredita

Sud EU još jednom dao za pravo korisnicima konvertiranih kredita

Sud EU donio je jučer još jednu presudu u korist potrošača s konvertiranim kreditima u CHF. Posrijedi je poljski slučaj C-212/20 kod kojeg su banke ugovarale valutnu klauzulu u „švicarcima“ tako da je za realizaciju kredita ugovoren kupovni tečaj banke, dok je za otplatu ugovoren prodajni tečaj banke. Premda su zakonskom intervencijom posljedice nepoštenog ugovaranja ublažene, potrošači nisu u potpunosti obeštećeni.

Sud EU je stoga ustvrdio da:

Zakonska intervencija ne smije biti prepreka za punu restituciju potrošača.

Nepoštene ugovorne odredbe ne smiju se ublažavati intervencijom nacionalnog suda.

Ugovor u kojemu su ugovorene nepoštene odredbe može opstati samo ako izuzimanje nepoštenih odredaba u potpunosti, bez ikakvih intervencija, omogućuje opstanak ugovora.

Sud smatra da zamjena ugovornih odredaba koje su proglašene nepoštenima novima ne smije smanjiti zaštitu zajamčenu potrošačima te da nacionalni sud može nepoštenu ugovornu odredbu zamijeniti dispozitivnom odredbom nacionalnog prava samo ako bi, zbog utvrđivanja ništetnosti nepoštene odredbe, ugovor morao u cijelosti poništiti, čime bi potrošača izložio za njega osobito štetnim posljedicama, tako da bi potrošač na taj način bio kažnjen.

O presudi je izvijestila Udruga Franak u kojoj su je doveli u kontekst s hrvatskim „slučajem franak“ te poručili da bi „prevedena“ značila da:

Konverzija nije i ne smije biti zapreka za puno obeštećenje potrošača koji su temeljem zakona konvertirali CHF u EURO.

Nacionalni sud ne smije mijenjati sadržaj nepoštenih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi, nego ih mora u potpunosti izuzeti iz primjene.

Ugovor može opstati samo ako je to moguće nakon izuzimanja nepoštenih odredaba iz primjene te izuzetno u slučaju kada bi utvrđenje ništetnosti ugovora bilo štetno za potrošača.

Budući da su valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa glavni predmet i cijena ugovora, ugovor u kojemu su ništetni glavni predmet i cijena ne može opstati, a to znači da na zahtjev potrošača svaki CHF ugovor mora biti proglašen ništetnim!

– Slično kao u Poljskoj učinjeno je i u Hrvatskoj, gdje zakonom potrošači nisu obeštećeni, nego je samo umanjena preostala glavnica na veličinu kao da se radilo o euro kreditu od početka – pojašnjavaju u UF-u te podsjećaju da će početkom veljače 2022. nezavisna odvjetnica dati svoje mišljenje o hrvatskom predmetu C-567/20 u kojemu se rješava pitanje prava na obeštećenje nakon konverzije. U međuvremenu se očekuje i izjašnjavanje Vrhovnog suda RH o pitanju ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF.

– Očekujemo da se tijekom 2022. razriješe sva preostala neriješena pravna pitanja iz slučaja franak i da konačno imamo potpuno jasnu sliku kako treba postaviti tužbene zahtjeve, kako za nekonvertirane kredite po pitanju ništetnosti cijelog ugovora, tako i za konvertirane CHF kredite po pitanju prava na obeštećenje nakon konverzije sve do prava na ništetnost originalnog ugovora, a time i same konverzije – smatraju u Udruzi Franak, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike