4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hemoroidi u trudnoći: Česta i neugodna pojava, evo kako ih možete liječiti

Hemoroidi u trudnoći: Česta i neugodna pojava, evo kako ih možete liječiti

Hemoroidi su otečene krvne žile u anusu i oko anusa ili oko donjeg dijela rektuma. Jako su neugodni jer izazivaju svrbež i bol, a česti su kod trudnica.

Hemoroidi se u trudnoći javljaju u trećem tromjesečju kada maternica pritišće vene ili odmah nakon poroda. Kako bi se suzbili, potrebno je promijeniti neke prehrambene navike i posjetiti liječnika.

Kako nastaju hemoroidi?

Hemoroidi u trudnoći, ali i općenito u svim životnim razdobljima nastaju kao posljedica naprezanja kod stolice, zbog dugog sjedenja, smanjenog kretanja ili zbog postojeće druge analne infekcije.

Mogu biti unutarnji ili vanjski i s obzirom na to gdje se nalaze će ovisiti i način njihovog tretiranja. Pojavljuju se kod svih dobnih skupina, kod oba spola, iako su češći kod osoba starijih od 50 godina, a učestali su i kod trudnica.

Zašto se hemoroidi pojavljuju u trudnoći?

Hemoroidi u trudnoći se javljaju zbog:

promjena u hormonima (povećane razine progesterona)
pritiska fetusa na vene blizu anusa
rasta maternice
zatvora
poroda koji utječe na povećanje krvnih žila
uzimanja suplementa željeza

Koji su simptomi hemoroida za vrijeme trudnoće?

Hemoroidi se mogu prepoznati po bolnom boravku na toaletu, po krvi na papiru nakon stolice, svrbežu te boli na području anusa koja se pogoršava kod sjedenja. Jednako tako, mogu se pojaviti naticanje ili kvržice na tom području. Hemoroidi u većini slučajeva nisu opasni, ne utječu na zdravlje djeteta i povlače se sami od sebe nakon trudnoće.

Kako se tretiraju hemoroidi u trudnoći?

Kako bi se hemoroidi u trudnoći povukli potrebno je izbjegavati stalno sjedenje i što više se kretati, a pomoći mogu i razne kreme, ulja ili promjene prehrambenih navika. Tako je važno jesti što više vlakana i piti što više tekućine kako bi stolica bila što mekša. Pomoći mogu i kratke kupke od deset minuta u toploj vodi nekoliko puta dnevno ili pak topli (ne prevrući) oblozi od vode ili kamilice koji će umiriti naticanje.

S druge strane, naticanje i bol mogu smanjiti hladni oblozi nekoliko puta na dan. Nakon obavljanja nužde je važno dobro obrisati anus, a poželjno je i odmah se isprati ili koristiti vlažni toaletni papir.

Dakle, hemoroidi se mogu tretirati uz pomoć:

hladnih ili toplih obloga
promjena prehrane
pravilne higijene anusa
kretanja

Kegelove vježbe su još jedan način kako pobijediti dosadne hemoroide. One jačaju mišiće zdjeličnog dna te se time poboljšava cirkulacija rektalnog područja. Važno ih je pravilno izvoditi i ne raditi ih za vrijeme mokrenja. Pomoći može i sjedenje na posebnom jastuku za hemoroide.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako se hemoroidi ne povlače, važno je posjetiti liječnika i pitati ga za savjet. Liječnik može prepisati određene protuhemoroidalne kreme ili čepiće koje mogu koristiti trudnice.

Zaključak

Hemoroidi u trudnoći su normalna, ali privremena pojava te se često sami od sebe zauvijek povlače nakon poroda. Mogu biti neugodni i izazvati bol ili svrbež, a postoji niz načina kako ih se jednostavno riješiti. Ako u tretiranju ne pomažu promjene navika ili oblozi, potrebno je potražiti savjet liječnika, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike