8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stiže snijeg! Meteorolog otkriva što nas očekuje za vikend

Stiže snijeg! Meteorolog otkriva što nas očekuje za vikend

Prema službenim podacima s DHMZ-ovih postaja u petak u 7 sati Imotski je zabilježio oko 50, Makarska blizu 60, a Metković preko 70 litara kiše po četvornom metru.

To bi otprilike bila polovica mjesečne količine oborine na ovom području. Obilnije kiše na jugu može biti još i u subotu.

Razlog je vlažan i nestabilan zrak, odnosno frontalni sustav koji će se tu južnije zadržavati i tijekom subote. No u prizemnom sloju atmosfere tlak ipak raste, sa sjeverozapada se gura greben, pa će ova situacija sve ukupno rezultirati promjenjivim vremenom: kiše i sunčanih kraćih razdoblja bit će naizmjenično i za vikend i početkom slijedećeg tjedna.

U subotu ujutro, u većem dijelu zemlje još uvijek će prevladavati oblačno, nešto sunca uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Na kopnu mjestimice kiša, češće u Posavini, ali i u Dalmaciji gdje pri tom može biti i grmljavinskih pljuskova te obilnije oborine.

Na moru će puhati umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura. Na krajnjem jugu, jugo. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 3 do 8, a na Jadranu, od desetak stupnjeva na sjevernom dok čak 17 na južnom dijelu.

Poslijepodne, malo sunčanije i u središnjoj Hrvatskoj, uglavnom bez kiše. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će biti oko 11 stupnjeva. U istočnim krajevima vrlo slično, malo kiše moguće je ujutro i ponovno navečer, prije svega u Posavini. Temperatura i ovdje također oko 11 stupnjeva.

Kiše će u gorju biti osobito prema večeri, a tad bi koja kap mogla pasti i na sjevernom Jadranu, iako će veći dio dana tu biti bez oborine. U noći na nedjelju u najvišem gorju moguće je i malo susnježice ili snijega. Puhat će umjerena i jaka bura, a temperatura će biti oko 16 stupnjeva. U gorju, većinom od 6 do 9.

U Dalmaciji će više manje cijeli dan prevladavati oblačno, povremeno s kišom, ili čak ponekim jačim i izraženijim grmljavinskim pljuskom. Sunčana razdoblja izgledna su tijekom dana na sjeveru. Temperatura, najčešće od 15 do 20 stupnjeva. Toplije na jugu.

U nedjelju se očekuju sunčana razdoblja, a malo kiše možda još tek u početku dana. Novo naoblačenje stiže već u ponedjeljak, pa tako i nova kiša koje će potom biti i u utorak prijepodne. U noći u višem gorju moguća je susnježica i snijeg. Zapuhat će sjeveroistočnjak i malo pojačati osjet hladnoće.

Na moru također najviše sunca u nedjelju na srednjem Jadranu, a ujutro još možda malo kiše na sjevernom. U ponedjeljak i ovdje slijedi novo jače naoblačenje s kišom, mjestimice na jugu obilnijom.

Puhat će jugo, a na sjevernom dijelu bura koja će se u utorak proširiti na cijelu obalu, pojačati i iza vikenda malo ipak rashladiti zrak, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike