1.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Varaždinski Varteks proizvodi opremu i odjeću za Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih...

Varaždinski Varteks proizvodi opremu i odjeću za Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova

Varaždinski Varteks i preloški Šestan Busch proizvode vojnu, policijsku i zaštitnu opremu. Obišli su ih članovi saborskog odbora za obranu u sklopu tematske sjednice o ulozi obrambene industrije u razvoju domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Istaknuto je da strateško opredjeljenje oružanih snaga mora biti na domaćoj proizvodnji.

U varaždinskom Varteksu proizvodi se posebna oprema i odjeća za Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova.

– Radi se o velikim kupcima i veliki kupci su uvijek nama interesantni. Radi se o nekih deset do petnaest posto, ovisno o godini i ta odjeća se naravno proizvodi u našim pogonima, rekao je predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić.

Obrambena industrija dio je redovne proizvodnje i na sjeveru još dobro opstaje.

– Sjever Hrvatske je najrazvijeniji industrijski dio naše domovine. Dovoljno je naglasiti da je naša industrijska proizvodnja zaista žilava, sad smo negdje na 95 posto proizvodnje predkoronarnog doba, nazovimo to tako, istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Strateško opredjeljenje Hrvatske vojske, Oružanih snaga Republike Hrvatske mora biti bačeno na domaću proizvodnju u što većoj mjeri. Jer kad dođe do kriznih momenata, a vidjeli smo to na kraju krajeva i s COVID-om, lanci opskrbe pucaju, dodao je predsjednik Odbora za obranu hrvatskoga Sabora Franko Vidović.

Stoga je vrlo važno osloniti se na domaću proizvodnju. A njoj je potrebna pomoć države. U što se uključilo Ministarstvo obrane.

– Prvo, kupuje njihove proizvode, naravno u skladu s pravilima javne nabave kad god je to moguće. Zatim, MO provodi certificiranje naših domaćih tvrtki kad se one na to jave, po NATO standardu ACCAP kojim se onda tim tvrtkama omogućuje da sudjeluju na međunarodnim natječajima, rekao je ravnatelj Uprave za materijalne resurse u Ministarstvu obrane Ivica Grebenar.

Ipak i dalje je prisutan dugogodišnji problem tekstilne industrije – niske plaće radnika, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike