2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomašević o obećanju da neće raditi s Pripuzom: Nađite mi gdje...

VIDEO Tomašević o obećanju da neće raditi s Pripuzom: Nađite mi gdje sam dao to obećanje

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao je u utorak press konferenciju, prenosi N1.

Na press konferenciji prva je govorila Danijela Dolenec.

Nema rezanja stipendija

Govoreći o stipendiranju kazala je da je veliki dio stipendija bio za izvrsnost.

“Stipendije trebaju olakšati pristup obrazovanju. Predložili smo značajne izmjene. Naša namjera je bila da zadovoljimo sljedeće principe: proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost: da je učenik učenik, a student student bez obzira po kojoj osnovi”, kazala je.

“Stipendije će zato imati iste iznose, 2700 kuna za učenike, 3800 kuna za studente”, kaže Dolenec.

Nakon nje, novinarima se obratio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Govorio je o obnovi Zagreba nakon potresa.

Pregledano 4.000 objekata

“Esavjetovanje je završeno, zakon je izglasan na Vladi i kreće u saborsku proceduru. Pozdravljamo izmjene zakona”, kazao je.

“Naši mobilni timovi tri mjeseca su na terenu, iz dana u dan, cijeli tjedan. Pregledali smo preko 4000 objekata. Građani se i dalje mogu javljati putem telefona 610 11 71 ako su kojim slučajem preskočeni”, rekao je Korlaet.

Program Sunčani krovovi

Novinarima se zatim obratio gradonačelnik Tomašević koji je najavio da će govoriti o tri teme.

“Jako smo ponosni i uzbuđeni oko programa Sunčani krovovi. Cilj tog programa je da ne samo instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada, već da pomognemo svim građanima da naprave isto na svojim zgradama”, rekao je.

Posao s Pripuzom

Govoreći o biootpadu i ugovoru s Pripuzom istaknuo je da je jedno glomazni otpad, a drugo bio otpad. Tomašević je kazao da krupni otpad Zagreb može sam prikupljati i to će u potpunosti ubrzo kad stignu drobilice i raditi u potpunosti sam.

‘Što se tiče biootpada Grad Zagreb to ne može prikupljati sam jer nije izgrađena kompostana’, kazao je Tomašević.

“Više puta sam na konferencijama govorio da ćemo postupati sukladno zakonu, da ćemo odabrati najpovoljniju ponudu bez obzira na grupaciju, bez obzira tko je to. Dogodilo se to da je odabran taj konzorcij, drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada a i bio je skuplji. Tu sad postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje. To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu”, rekao je gradonačelnik.

“Vraćam se na glomazni otpad: Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti”, dodao je.

Istaknuo je da je neprihvatljivo da se tvrtke natječu s cijenom od nula kuna na natječajima za posao s Gradom. “Ako žele donirati gradu mogu”, poručio je dodavši da obavljanje poslova za koje su raspisani javni natječaji nisu mogući za nula kuna.

Milijuni potrošeni na čuvanje praznih stanova

“Treća stvar koju smo otkrili i želimo to rasčistiti. Pokazuje kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom, radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, koji je sklopljen 2. 12. 2020. s tvrtkom Bilić Erić. U tri proračunske stavke bilo je 6.9 milijuna kuna za čuvanje objekata, da bi račun do 31. srpnja se popeo na 26,5 milijuna kuna…

Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, da ne bi netko provalio u njih. Trošak pojedinačno, je jednog stana na dan, 924 kune, 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači da za trošak čuvanja godišnje u dvije godine, da netko ne provali, smo mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox”, rekao je.

Na pitanje je li gotova revizija govora s CIOS grupom, Tomašević odgovara:

– I dalje stojim pri izjavi koju sam rekao prije nekoliko mjeseci. Za posao zbrinjavanja otpada uposlene su privatne tvrtke i Grad Zagreb će preuzeti taj posao. Što se tiče nekih drugih frakcija, rekli smo da ćemo raditi s privatnim poduzećima dok se ta postrojenja ne izgrade. išli smo u postupak javne nabave i tu smo postupili sukladno zakonu. Posao će dobiti ona tvrtka koja ponudi najpovoljniju ponudu, rekao je, prenosi Jutarnji list.

Novinari su ga pitali i za komentar dogradonačelnice Dolenec koja je rekla da su se ugovori ranije sklapali ‘zna se kako’.

-‘Zna se kako’ se odnosi na situaciju gdje se sklapaju milijunski ugovori bez javnog natječaja, rekao je.

Na pitanje je li prekršio obećanje, Tomašević kaže:

– Nađite mi gdje sam dao to obećanje. Rekao sam da ću pregledati sve ugovore i da ćemo zaustaviti postupak javne nabave. Molim vas da mi nađete tu izjavu. Više puta sam to rekao, da ćemo poštovati zakon ako daju najpovoljniju ponudu, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da je gradonačelnik Tomislav Tomašević za posao zbrinjavanja biootpada, vrijedan 36 milijuna kuna, odabrao tvrtku Petra Pripuza, piše N1.

Naime, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja za preuzimanje i oporabu biootpada, odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena jer nije bila valjana, objavljeno je danas na Oglasniku javne nabave.

Procijenjena vrijednost posla s biootpadom bila je 36 milijuna i 500 tisuća kuna bez PDV-a, a ponuda tvrtki Ce-za-r, Reoma grupe i Eko-flor bila je najpovoljnija, ali i jedina na javnom natječaju raspisanom polovicom rujna.

Zajednica ponuditelja tako će u sljedećih godinu dana biootpad zbrinjavati za 33.637.500 kuna plus PDV, a ugovorena količina je 22.500 tona, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike