22.6 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Hrvatska danas, Hrvatska sutra… (2017.-2020.)

Hrvatska danas, Hrvatska sutra… (2017.-2020.)

Piše: Stjepan Mihovil Blažević

Proteklih godina pisao sam više-manje redovito o aktualnim temama i situacijama Lijepe naše. Čak dvadeset i jedna kolumna izašla je na ovom portalu.

Zahvalan sam na svim poticajima i prilikama da podijelim neka svoja razmišljanja i jako bi me obradovalo saznati da sam nekoga potaknuo da javno govori. Da, lako je u kavani pričati i biti pametan, a puno je teže nešto konkretno učiniti da se uvide kompleksne situacije i problemi koji neće sami od sebe nestati.

Lako je pričati o drugima; zato uglavnom pričam o sebi. Dovoljno izazova imam u svojoj blizini da govorim tlapnje o svjetskim izazovima. Meni je hrvatski izazov dovoljan. Ne samo to, da budem još jasniji, meni je hrvatski izazov nužan, jer u njemu živim, mičem se i jesam. Jesu li misli izražene u mojim redcima genijalne? Zasigurno nisu.

Jesu li originalne i neponovljive? Nisu. One jesu to što jesu. Ništa više, ništa manje. Radi se o pokušaju da se o nekim više-manje važnim stvarima argumentirano razgovora. Nije sve što jest, ili kako jest, dobro. A ako je dobro, nije da ne može biti bolje. Dok smo tu, u ovoj sredini i u ovom svijetu, valja se potruditi da nam svima bude bolje. To je društveno-politički izazov koji je, rekao bih očito, prezahtjevan i prevažan da samo par takozvanih mudraca o tome maštaju. Trebali bi na neki način uključiti sve misleće glave, svakog zrelog građanina, da uspijemo u tom naumu: da svi zajedno živimo bolje, sretno i u miru.

Ako svojim radom, privatnom ili javnom, uspijem dati svoj obol, onda ću mirno spavati. Da ne duljim, u prilogu možete pronaći tekstove koji su nastali proteklih tri-četiri godina. Tematski su posloženi i dodani su neki tekstovi koji nisu do sada bili objavljeni. Ako što dobro iz njih izvučete, Vama je na čast. Ako što krivo ili zlo u njih pronađete, meni na sramoti. Ali budite blagonaklonjeni jer su mi namjere časne i nisam znao bolje. Mogu bolje, to znam, ali za to mi treba Vaša stručnost, vaša pomoć i vaš angažman. Hrvatska danas, Hrvatska sutra…

Digitalno izdanje ima 97 stranica i dostupno je preko poveznice, tj. slike naslovnice.

Neka poglavlja su: Dvadeset kuna za sreću, Budućnost prošlosti, Ogledalo naše duše: Hrvatski san!, MuDo – Muzej Domovinskog rata, Hrvatska Polinezija, Što valja u ovoj državi?, Četiri jahaća emotivne apokalipse, Koliko je Hrvatska velika?, Anonimnost dobra i zakon zahvalnosti, Izgubiti sve, Gladni izbora i slobode? Baš i ne, i mnogo drugih.

Najnovije

Još iz rubrike