4.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Malenica: Imovinske kartice morat će ispuniti još tisuću dužnosnika

Malenica: Imovinske kartice morat će ispuniti još tisuću dužnosnika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavlja prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave, javlja N1.

“U odnosu na tekst važećeg Zakona proširuje se krug obveznika, a time i nadležnost Povjerenstva.

Oko 1000 novih obveznika ovog Zakona morat će objaviti podatke o imovini, a nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim funkcijama u tvrtkama koje su primjerice regulirati.

Među novim obveznicima o podnošenju podataka o imovini nalaze se predsjednici uprave trgovačkih društava kojima je vlasnik RH i lokalne samouprave, ravnatelji zdravstvenih ustanova, HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu Grada Zagreba itd.

Novina je da je preko 7000 članova predstavničkih tijela dužno obavijestiti o vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima i taj se popis treba javno objavit”, kazao je ministar Malenica. Oni će morati obavijestiti i o poslovnim odnosima s drugim tvrtkama.

Potom je dodao: “Što se tiče postupka pred Povjerenstvom, uvode se jasni rokovi, sve će biti brže i učinkovitije. Obuhvatit će dva koraka – pokretanje postupka i donošenje odluke. U slučaju da postoji prijava protiv obveznika, njega treba obavijestiti u roku od 8 dana i tražiti očitovanje. U roku od 6 mjeseci Povjerenstvo mora donijeti odluku u postupku. Pred Upravnim sudom se može pokrenuti postupak protiv Povjerenstva.

Promjene u odnosu na imovinske kartice – podnosit će se jednom godišnje čime ćemo osigurati kontrolu i transparentnost. Uz postojeće podatke uvest će se i funkcije koje je obavljao dužnosnik dvije godine prije stupanja na dužnost te potraživanja trećih osoba. 12 mjeseci nakon isteka mandata mora se podnijeti imovinska kartica.”, kazao je ministar Malenica, javlja N1.

Najnovije

Još iz rubrike